AI, hälsa & politik: Från mirakelmedicin till samhällsnytta

AI har stor potential att öka folkhälsan och förbättra sjukvårdssystemet. Det finns dock skäl att noggrant studera den politik kring AI och hälsa som nu är i vardande, vilket projektet ska göra ur ett tvärvetenskapligt perspektiv.

Det här projektet utforskar skärningspunkten mellan artificiell intelligens (AI), hälsa och politik för att stödja utvecklingen av styrning, policy och användningen av AI inom hälsa för allmänhetens bästa.

AI hyser stor potential att förbättra folkhälsa och sjukvårdssystem. AI-teknik har redan använts och förbättrat vissa hälsoområden genom specifika tillämpningar, men effekterna av tekniken är mer långtgående. Detta beror på det dominerande teknikorienterade lösningsnarrativet som framställer AI som en revolutionerande teknik för folkhälsa och sjukvård. AI har framställts som en modern mirakelmedicin som ska lösa en mängd olika samhällsutmaningar inom folkhälsoområdet. Följaktligen formas folkhälsa och sjukvårdssystem av, och bidrar till, en snäv socioteknisk föreställning om AI:s framtida roll inom hälsa och sjukvård. Det finns därför ett stort behov av att kritiskt granska politiken som omgärdar AI och folkhälsa utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv.

Behovet blir särskilt stort på grund av den snabba tekniska utvecklingen, de skiftande transnationella maktrelationerna, samt AI-teknikens icke-transparenta natur och dess benägenhet att leda till bias och diskriminering. Detta i kombination med det dominerande teknikorienterade lösningsnarrativet gör att samhället står inför betydande utmaningar när det gäller att säkerställa att det finns tillräcklig översyn samt deltagande och styrning av AI inom folkhälsoområdet. Sådan översikt och reglering är avgörande om vi ska kunna minimera de potentiella skador som tekniken kan orsaka och samtidigt förverkliga dess potential och på bästa sätt stödja innovation.

Detta projekt syftar till att adressera dessa utmaningar genom att utforska skärningspunkten mellan AI, hälsa och politik, och ta flera politiska nivåer och aktörer i beaktning och från innovativa tvärvetenskapliga perspektiv. Projektet har två distinkta men kompletterande delar. Den första delen fokuserar på styrning och politisk ekonomi kring AI och folkhälsa på nationell samt internationell nivå genom att använda kritisk policyanalys. En viktig del i detta är att grunda vår förståelse för hur en rad aktörer engagerar sig i, motsätter sig eller använder sig av AI-teknik inom folkhälsoområdet. På detta sätt belyses dessa olika samhällsaktörers handlingsutrymme och livserfarenhet, samt kopplas till de breda globala processer inom AI och folkhälsa. Den andra delen tillämpar kunskapen genom att informera och delta i samhällsdebatter om framväxande nationell och internationell styrning av AI inom folkhälsoområdet. Därtill fokuserar forskningen på användandet av AI-applikationer för att förbättra folkhälsopolitiken samt att ge stöd till offentliga och privata aktörer i förhållande till utvecklingen av ansvarsfull AI inom folkhälsa.

Denna forskning hämtar inspiration från bland annat statsvetenskap, kulturgeografi, policystudier, naturvetenskap- och teknik samt policyinformatik. Projektet syftar till att tillhandahålla nya konceptuella, empiriska och politiska perspektiv för att bättre förstå och vägleda det skiftande sociopolitiska landskapet för folkhälsoområdet, som uppkommit av AI-teknikens inträde.

Tidsplan

2021-2027

Projektledare

Jason Tucker FIl.dr., Social and Policy Sciences

Övriga projektmedlemmar

Finansiär

Wallenberg WASP-HS