Pojke som ser förvirrad ut. Nathan Dumblao/Unsplash

Ambivalens: en ny enhetlig teori om dess natur, grundvalar och tillämpning på normativa konflikter

Att ha blandade känslor inför något kan faktiskt hjälpa oss när vi hamnar i konflikter. Det här projektet utgår ifrån att ambivalens är något värdefullt och användbart, men det är en syn som går stick i stäv med en mer traditionell uppfattning.

Detta filosofiprojekt undersöker hur ambivalens kan hjälpa oss att hantera normativa konflikter. Dessa konflikter uppstår när värderingar kolliderar och gör det svårt att fatta beslut om hur man bäst ska agera, känna eller reagera i vissa situationer. Vi menar att ambivalens (att ha "blandade känslor") är en lämplig reaktion på sådana konflikter och att det är ett värdefullt verktyg för att navigera genom dem.

Projektet syftar till att utveckla en ny och enhetlig teori om ambivalens som förklarar dess natur och normativa konsekvenser, insikter som saknas i den filosofiska litteraturen. Genom detta svarar vi på tre frågor:

  1. Vad är ambivalens och när är det lämpligt att vara ambivalent?
  2. Hur är normativ ambivalens förankrad i värdeambivalens?
  3. Vilka är de normativa konsekvenserna av ambivalens?

Vår syn på ambivalens utmanar traditionella synsätt som betraktar ambivalens som en brist, och trycker istället på att den är ett tecken på normativ kompetens. Ambivalens är ett kraftfullt verktyg som hjälper oss att erkänna komplexiteten och nyanserna av värde. Den ger oss också lämpliga svar på den värdekomplexitet vars potential fortfarande är outforskad. Vår forskning kastar ljus över långvariga debatter om värdekonflikter, osäkerhet, ojämförbarhet, och främjar vår kunskap inom flera områden inom normativ etik, inklusive värdeteori, beslutsteori, dygdetik och känslornas filosofi.

Normativa konflikter är genomgripande och bidrar ibland till oenighet och samhällsspänningar. Projektet syftar till att förstå och navigera genom dessa konflikter och erbjuder ett nytt och enhetligt synsätt på ambivalens som ett lämpligt svar på dem. Detta har värdefulla konsekvenser för både individer och samhälle. För individer kan ambivalens fungera som ett verktyg för att navigera genom motsägelsefulla känslor och främja moralisk uppfostran. På samhällsnivå kan erkännande och acceptans av ambivalens förhindra onödig polarisering i debatter och möjliggöra en mer nyanserad förståelse av komplexa frågor.

Tidsplan

2025–2028

Projektledare

Julia Mosquera Fil. dr. i filosofi

Projektmedlemmar

Krister Bykvist Professor i praktisk filosofi.
Graham Oddie Professor i filosofi

Finansiär

Vetenskapsrådet