Projektet "Expanding Minds - Together" har som mål att verka för ett mer hållbart samhälle genom att engagera fler medborgare i en diskussion om vårt samhälles framtid, och motverka polarisering och åsiktskorridorer.
Detta görs genom att utveckla en metod för diskussion av forskning i grupp. Performativa verktyg används för att skapa engagemang och förståelse, och göra det möjligt att bearbeta dilemman och generera mening tillsammans med andra. Metoden ska fungera som en plats där medborgare bjuds in att ta del av aktuell samhällsforskning, men där det är deltagarnas egna erfarenheter och inte forskningsresultaten i sig som utgör utgångspunkt. Den tankemodell som författaren och filosofen Lea Ypi använder i sin bok "Fri - en uppväxt vid historiens slut" används som inspiration: att förstå begrepp kopplade till samhälle och samhällsutveckling genom att reflektera över den egna uppväxten.
Projektet ska skapa ett mindre, duplicerbart scenkonstformat som sedan kan spridas och användas i flera olika kontexter; skolor, bibliotek, organisationer, studieförbund osv. för att erbjuda en arena där människor kan ta del av aktuell forskning på ett sätt som engagerar människor i en grupp.
– Genom mötet mellan vetenskap och kultur kan vi skapa engagemang för frågor genom personlig erfarenhet, inte främst genom information. Vi vill få fler att känna sig involverade i de aktuella forskningsfrågor som i högsta grad påverkar vår vardag. Det här projektet erbjuder en möjlighet att få fler att känna sig inbjudna och tända ett engagemang för de frågor vi behöver lösa tillsammans, säger Helena Hammarskiöld, initiativtagare till projektet.
– Vi är mycket glada över att stötta Institutet för framtidsstudier som genom kulturens kraft och tillsammans med forskningen, institutioner samt civilsamhället vill öka förståelsen av vår samtid samt möjliggöra för oss att konfrontera våra egna värderingar och det befintliga, säger Marie Dahllöf, generalsekreterare för Svenska Postkodstiftelsen.
Övriga projektmedlemmar
Jörgen Dahlqvist, Tomas Rajnai & Jens Nielsen - koncept och regi
Sima Wolgast, universitetslektor vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet - följeforskning
Samarbetspartners
ABF Stockholm
Kulturhusen i Husby, Skärholmen, Vällingby
Tack vare stöd från: