En ny generation håller på att upptäcka Sveriges koloniala förflutna och vi befinner oss i ett nytt kunskapsläge. Det handlar dels om ett större, samtida intresse för frågor som den forna kolonin Saint-Barthélemy väcker, men också om att vi vet mer genom nyligen tillgängliggjorda arkiv från Sveriges kolonialtid. Men inblicken som arkivet ger oss är i stort sett begränsad till juridiska dokument och människorna är ofta reducerade till skissartade figurer som mejslats ut genom dåtidens administrativa och rasistiska tankesätt.
Samtidigt finns vittnesmål, skärvor och fragment i arkivets marginaler som låter oss utläsa ett socialt liv som motstår de reducerande kategoriseringar som arkivet för med sig. Det är därför viktigt att komplettera konventionell historisk forskning med ett konstnärlig forskning som möjliggör en annan typ av utforskande och gestaltande. Vi frågar oss var gränserna går för konstnärlig forskning när det gäller gestaltning och kunskapsproduktion baserat på sådant historiskt arkivmaterial. Undergrävs vetenskaplighet, empiri och vittnesmålets status eller kan sådan forskning bidra med viktiga komplement till traditionell historieskrivning?
Målet för detta forskningsprojekt är att hitta nya konkreta metoder, samtidigt som en kritiskt metodologi kan spridas till andra forskare och konstnärer som arbetar med liknande arkivmaterial och processer.