Den övergripande frågan för detta forskningsprogram är vad den nuvarande generationen borde göra åt klimatförändringarna givet att våra val inte bara påverkar livsvillkoren för framtida generationer utan också vilka och hur många människor som kommer att existera.
Upplyst beslutsfattande kring klimatförändringarna kräver inte bara att vi förstår naturvetenskapen utan även värden och normativa principer. Bör vi sträva efter en större eller mindre befolkning? Hur mycket ekologiskt utrymme och andra naturresurser bör vi spara åt personer som kommer att leva långt efter vår livstid? Frågor som dessa utgör en stor utmaning för våra vanliga teorier om etik och rättvisa eftersom de har utformats med en viss uppsättning samtida människor i åtanke. Dessa teorier ger ofta otydlig eller kontraintuitiv vägledning när det kommer till framtida människor, och resulterar inte sällan i paradoxer.
Forskningsprogrammet samlar en framstående grupp filosofer och samhällsvetare som tillsammans försöker förstå de värden och principer som reglerar relationerna mellan generationer. De undersöker olika problem inom populationsetiken och rättviseteorin, liksom hur krav på etik och rättvisa kan uppskattas i praktiken. Programmet undersöker också under vilka omständigheter människor i allmänhet bryr sig mer/mindre om framtida generationer och klimatförändringar, och när de är beredda att göra en uppoffring för deras skull.
Följ projektet på climateethics.se
Läs programmets slutrapport hos Riksbankens jubileumsfond >