Datum: 18 mars 2020
Tid: 17:30-20:00 (Filmen börjar 17:30, samtalet börjar kl 19:00)
-- DETTA EVENEMANG ÄR INSTÄLLT --
Plats: Almas Park, Sturegatan 18, Stockholm
Köp biljett (Eventbrite) - Biljetterna kostar 100 kr, då ingår både film och samtal
Existentiell salong: samtal om tro, mening och den svåra konsten att vara människa
”Att i vår tid tala om kärlek är svårt.”
- Svetlana Aleksijevitj, författare och Nobelpristagare
Det har skrivits spaltmeter om den svenska ensamheten. Flest singelhushåll i världen, 4 av 10, och flest som dör utan en anhörig eller vän närvarande. Historikern Lars Trägårdh menar att familjepolitiken under 1900-talet lett fram till statsindividualismen, ett slags ideologi där individens frihet garanteras av staten snarare än av familjen. Det har kallats den ”svenska teorin om kärlek”. Men kan vi ha kärlek utan ömsesidighet, tillit och beroende?
I Lyubov – kärlek på ryska försöker Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj förstå hur det sovjetiska samhället påverkade ryssarnas relation till kärlek. Dokumentärfilmaren Staffan Julén följde henne i arbetet och arbetar nu med ett motsvarande projekt om kärlek i Sverige.
I Helena Granströms nya essäroman Betydelsen av kärlek ställs frågan: Delar vi samma verklighet eller lever vi myriader av parallella världar? Är det fysikaliskt möjligt att möta en annan människa på ett djupare plan? För att besvara frågan väver författaren in den kontroversiella många-världar-teorin från kvantfysiken i sin nya roman.
Staffan Julén och Helena Granström möts i vårens första salong i ett samtal om kärlekens möjlighet, och omöjlighet. Samtalet föregås av en visning av Lyubov – kärlek på ryska. Välkomna!
Samtalet är ett samarbete mellan Fri Tanke och Institutet för framtidsstudier.
Medverkande:
Helena Granström, lic. matematiker och författare aktuell med Betydelsen av kärlek
Staffan Julén, dokumentärfilmare och kommunikationschef på Institutet för framtidsstudier
Samtalet modereras av Martina Stenström, förlagschef Fri Tanke