Datum: 20 februari 2025
Tid: 18:30-20:00
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset Heurlins plats 1b i Göteborg
Vad hände i sakprosautgivningen 2024? Och hur ligger det egentligen till med den sakprosans kris som debatterats flitigt på kultursidorna under det gångna året? Ord&Bild bjuder tillsammans med sakprosafestivalen Sakli(g)t och Institutet för framtidsstudier in till ett kritikersamtal om det gångna sakprosaåret – det finns mycket att diskutera. Vilka verk sticker ut? Finns det några övergripande trender?
Vi bad tre kritiker med ett särskilt öga för sakprosan som genre, Magnus Linton, Karin Pettersson och Hjalmar Falk, att med varsin text recensera sakprosaåret 2024. Utifrån böcker som Saga Cavallins Utge sig, Sven Anders Johanssons Till ambivalensens försvar, Johannes Anyurus Faktan och Daniel Pedersens Natt och aska. Förintelsens litteraturer, för att nämna några få.
Magnus Linton, redaktör på Institutet för framtidsstudier, är programansvarig för sakprosafestivalen Sakli(g)t och författare till flera uppmärksammade reportage- och essäböcker, däribland de Augustnominerade Cocaína, Americanos och Knark. Hans senaste bok (red) är Klimat & Moral. Hans text om sakprosaåret kan du läsa här.
Karin Pettersson är kulturchef på Aftonbladet, med en lång bakgrund inom journalistik och politik. Hon har tillsammans med Martin Gelin skrivit boken Internet är trasigt - Silicon Valley och demokratins kris som nominerades till Augustpriset 2018. I höst kommer hon ut med en bok om 90-talet. Hennes text om sakprosaåret kan du läsa här.
Hjalmar Falk är idéhistoriker verksam vid Göteborgs universitet, kritiker och medlem av Ord&Bilds redaktionskommitté. Hans text om sakprosaåret kan du läsa här.
Samtalet modereras av Ann Ighe, redaktör på Ord&Bild.
Information om eventet finns också på Facebook
Det här eventet arrangeras av Ord&Bild i samarbete med Sakli(g)t och Institutet för framtidsstudier.