Datum: 4 juni 2022
Tid: 14:00-15:00
Välkommen till konstverket och seminarieserien Tipping Points – om människans möjligheter inom planetens gränser. Vad kan göras? Vad måste göras? Vad får absolut inte göras? Och vad har konst med saken att göra? Mer information om utställningen och alla seminarier i serien: https://www.iffs.se/tippingpoints
OBS: Det här seminariet hålls på engelska
Tipping points förekommer inte bara i oönskade sammanhang – som när skogen skövlats så att marken eroderats och ny växtlighet omöjliggjorts, eller när de sista individen inom en art dött och arten därmed försvunnit för all framtid. Tipping points förekommer också i önskade sammanhang – som när priset på vindkraft blivit så lågt att det inte längre lönar sig att bygga fler kolkraftverk, eller när elbilar och vegetarisk mat konkurrerar ut bensin och kött på betydande marknader. Vilka positiva tipping points finns, var finns de, och hur skulle vi kunna dra nytta av dem? Hur tar man sig från en dålig jämviktspunkt till en god? Investeringar och spekulation är ofta flockrörelser, hur långt borta ligger egentligen den globala ekonomiska tippningspunkten från ett fossilt till fossilfritt energiblodomlopp? Vilka hävstänger och tröskelpunkter finns för att säkra att världen slår in på en väg som innebär att planetära gränser skyddas utan att sociala och politiska konflikter bryter ut? Och vilka krav ställs på människa och politik för att hamna på rätt väg?
Medverkande:
Mats Bigert, konstnär Bigert & Bergström
Arunabha Ghosh, vd Council on Energy, Environment and Water CEEW
Joyeeta Gupta, ledamot av Earth Commission och professor i klimat och utveckling i globala syd, Amsterdam Institute for Social Science Research vid University of Amsterdam och UNESCO-IHE Institute for Water Education i Delft.
Magnus Jiborn, forskningschef, Global Challenges Foundation
Laure-Marine Vioujard, World Youth for Climate Justice
Moderator: Linda Burenius, utvecklingschef, Global Challenges Foundation
Utställningen görs i samarbete mellan Institutet för framtidsstudier, Rikstolvan och Liljevalchs konsthall. Bakom både utställningen och seminarieserien står: Formas, Global Challenges Foundation, Institutet för framtidsstudier samt Trafikkontoret och Evenemangsavdelningen i Stockholms stad.
Mer information om utställningen och alla seminarier i serien: https://www.iffs.se/tippingpoints