DN Debatt: ”Alternativ coronastrategi för Sverige kan rädda liv”

"Svenska Folkhälsomyndigheten bestämde sig tidigt för ”bromsstrategin”. Andra länder har valt den mer ambitiösa ”hammaren och dansen”. Då få nåtts av smittan i stora delar av landet menar vi att ett byte av strategi skulle kunna rädda många liv." Det skriver bland andra Olle Häggström på DN Debatt

Fem forskare, däribland Olle Häggström professor i matematisk statistik vid Chalmers och forskare vid Institutet för framtidsstudier, skriver på DN Debatt om Sveriges strategi för att möta coronasmittan. Läs artikeln här: ”Alternativ coronastrategi för Sverige kan rädda liv”.

Hammaren och dansen går i korthet ut på att i ett första skede införa strikta restriktioner och nedstängningar av samhället för att hindra smittspridning och rädda så många liv det går. Därefter kan dansen ta vid vilket innebär att samhället sakta öppnas upp, samtidigt som omfattande testning och regionala åtgärder snabbt kan kväsa nya utbrott i väntan på att ett vaccin tas fram. Forskarna skriver bland annat att det kan vara motiverat att gå över till den här strategin eftersom dödligheten av viruset kan vara högre än man befarat. 

"På senare tid har dessvärre allt starkare evidens dykt upp för en betydligt högre dödlighet än de 0,1 procent man hoppats på. Ett problem med dödlighetsskattningar har hittills varit att det är svårt att få exakt grepp om hur många som är smittade. Statistik från bland annat New York City och vissa kommuner i norra Italien visar emellertid på långt högre dödlighet än 0,1 procent även om man skulle anta att 100 procent av befolkningen är smittad (den verkliga andelen är naturligtvis klart lägre). Tillsammans med annan evidens pekar detta mot att så hög dödlighet som 1 procent inte kan uteslutas. Exakt hur dödligt viruset är kan av olika skäl variera geografiskt, och visst går det att hoppas att dödligheten är lägre i Sverige än i New York, men det kan inte tas för givet. Utöver dödlig­heten finns också frågan om omfattande permanenta lungskador och andra men hos en del av dem som överlevt covid-19 – en aspekt som hittills inte fått den uppmärksamhet den förtjänar."

Statsepidemiolog Anders Tegnell fick frågor om debattartikeln av TT i en artikel och svarar bland annat att en strikt strategi i väntan på fungerande vaccin och läkemedel inte är realistiskt.  

”Att vänta på det (vaccin) med hårda nedstängningar har andra länder redan gett upp. Konsekvenserna blir alldeles för omfattande", Säger Anders Tegnell till TT. 

I debattartikeln hänvisar forskarna till länder som tillämpar ”hammaren och dansen”, exempelvis Sydkorea och våra nordiska grannländer, där dödstalen är betydligt lägre än i Sverige. Anders Tegnell svarar på det här i TT:s artikel. 

”Det här är ju inte på långa vägar över, så vad det slutliga resultatet blir vet vi inte. Dessutom finns det ju exempel på länder som har stängt ner väldigt hårt, som Belgien och Nederländerna, som har mycket högre sjuklighet och dödlighet än vad Sverige har. Och vi vet ju inte vad som händer när smittspridningen kommer i gång igen när restriktionerna lättas”.

Läs hela TT:s artikel här: Tegnell: Inte aktuellt att byta svensk strategi