Amir Rostami får pris för forskningskommunikation

Grattis Amir Rostami, professor i kriminologi, som får The Hamrin Foundations och Örebro universitets pris för framstående forskningskommunikation 2025!

- Det känns väldigt hedrande. Det är alltid roligt att bli uppmärksammad för sin forskning - och att priset handlar om forskningskommunikation gör det ännu mer speciellt. Vi forskare har en viktig roll i att bidra med kunskap och förmedla våra resultat för att bidra till att samhället utvecklas i en positiv riktning, säger Amir Rostami, i ett pressmeddelande.

Amir Rostami har under flera år drivit forskningsprojekt med syfte att kartlägga den organiserade brottsligheten, och var utredare för 2021 års bidragsbrottsutredningen som överlämnades till regeringen hösten 2023. Han driver idag forskarkonsortiet 4C på Institutet för framtidsstudier tillsammans med biträdande projektledare Amber Beckley och Hernan Mondani. Amir Rostami är även initiativtagare till SMOB - Sverige mot organiserad brottslighet, ett nytt partnerskap för mobilisering av aktörer och kunskap i kampen mot organiserad brottslighet, som lanserades i riksdagen i september 2024.

Juryns motivering till priset lyfter fram att Amir Rostami under lång tid bidragit med forskningsbaserad kunskap i debatten om kriminalitet, vilket har gjort honom till en drivande kraft i det nationella arbetet för att motverka organiserad brottslighet. Genom sitt stora engagemang och sin skicklighet är han en inspirerande förebild för andra forskare, skriver juryn.

I juryn ingår rektor vid Örebro universitetet, ordförande för The Hamrin Foundation, vd för The Hamrin Foundation, en representant från Vetenskapsrådet och kommunikationschefen vid Örebro universitet.

Priserna delas ut i samband med Örebro universitets Akademiska högtid den 8 februari.

Se och hör Amir Rostami prata om sin forskning:

Film från SVT forum och lanseringen av SMOB

Amir Rostami om den kriminella ekonomin - vad tjänar gängen pengar på?

Kortföreläsning om organiserad brottslighet i Sverige

 

Relaterat material