Amir Rostami: Sex förslag för att bekämpa bidragsbrottsligheten
"Trots åtgärder fortsätter kriminella att utnyttja välfärdssystemen. Jag lägger i dag fram sex förslag för att stoppa bidragsbrottsligheten", skriver regeringens utredare och forskare vid Institutet för framtidsstudier, Amir Rostami idag på SvD debatt.
De sex förslagen är:
1. Ge myndigheter ett reglerat uppdrag att förebygga välfärdsbrott. Det brottsförebyggande arbetet måste stärkas för att förhindra att statens medel kan utnyttjas av kriminella. Ge därför Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, CSN, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen ett reglerat uppdrag att arbeta strukturerat och kunskapsbaserat för att förebygga välfärdsbrott.
2. Se över och förenkla regelverken. De regelverk som styr välfärdssystemen är ett svåröverskådligt lapptäcke som i många fall innehåller kryphål.
3. Gör det möjligt för myndigheter att inhämta fler uppgifter. En av de vanligaste orsakerna till välfärdsbrott är att den sökande lämnar felaktiga uppgifter som myndigheten inte kan kontrollera.Ge Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten möjlighet att hämta fler uppgifter från andra myndigheter, banker, arbetsgivare och uppdragsgivare.
4. Inför sanktionsavgifter för dem som fuskar. Många av dem som begår överträdelser mot välfärdssystemen får ingen reaktion alls från samhället. Låt utbetalande myndigheter, kommuner och arbetslöshetskassor ta ut en avgift av den som lämnar felaktiga uppgifter eller inte anmäler ändrade förhållanden.
5. Låt Ekobrottsmyndigheten utreda allvarligare bidragsbrott. De allvarligare bidragsbrotten behöver mötas av specialister på brottsbekämpning.
6. Inför en bidragsspärr för dem som döms. Det saknas slagkraftiga åtgärder mot den allvarligare bidragsbrottsligheten. Inför därför ett system med bidragsspärr där den som döms för allvarligare bidragsbrott får en spärr under en bestämd tid.
Läs mer på Svenska Dagbladet: ”Bidragsspärr bör kunna användas mot dömda” > https://www.svd.se/a/JQyqJ7/amir-rostami-bidragssparr-bor-kunna-anvandas-mot-domda