Anställda som skapare av segregering
När man pratar om segregering på arbetsmarknaden sätts ofta ljuset på arbetsgivaren, och med all rätt. Men när det gäller arbetsplatssegregering kan också såväl arbetssökande som anställda bidra till att arbetsplatser blir homogena.
Det finns olika typer av segregering på arbetsmarknaden, de mest studerade är horisontell segregering och vertikal segregering. Horisontell segregering handlar om att vissa grupper söker sig till vissa typer av yrken, medan vertikal segregering handlar om var i hierarkin vi finner olika grupper av människor.
Sociologen Moa Bursell på Institutet för framtidsstudier och matematikern Fredrik Jansson vid Linköpings universitet, har studerat en tredje form; arbetsplatssegregering. Arbetsplatssegregering innebär att bortsett från yrken och hierarkier så tenderar vissa grupper av människor hamna på vissa arbetsplatser. Denna typ av segregering blir ett jämlikhetsproblem när olika arbetsplatser har olika hög status, olika lönenivåer och olika arbetsvillkor i övrigt.
I en intervju berättar Moa och Fredrik om en studie de gjort i USA för att utreda hur anställda kan påverka segregeringen. Tanken är att eftersom vi byter arbetsplats ett antal gånger under livet kan våra val av arbetsplats och våra val att stanna eller inte, ha betydelse för sammansättningen av anställda. Studien visar att så faktiskt kan vara fallet när det gäller både etnicitet och kön.
Hur arbetstagare kan skapa arbetsplatssegregering. Intervju med Moa Bursell och Fredrik Jansson by Institutet För Framtidsstudier on Mixcloud