Den sekulära individualiseringens totala seger – klart besked om moralens utveckling från ny matematisk modell
Irina Vartanova, Kimmo Eriksson och Pontus Strimling vid Institutet för framtidsstudier har skapat en modell för att förutse moralutveckling. – Vår modell visade sig avsevärt mycket bättre än andra kända metoder, säger Pontus Strimling.
Barnaga är fortfarande vida accepterat i världens mest inflytelserika land USA, men det är en norm som snabbt kommer marginaliseras såväl där som på andra håll i världen. Aborträtten är just nu hotad av en rad aktuella amerikanska rättsfall – men även om utvecklingen i den frågan är långsam kommer uppfattningen om fri abort som individuell rättighet också, tids nog, att dominera framtidens opinioner. En majoritet i USA avvisar idag påståendet att föräldraledighet ska delas lika mellan föräldrarna, men redan inom 15 år kommer även den opinionen ha ändrats till en majoritet för jämlikhet.
– I stort sett alla moralfrågor rör sig i liberal riktning. Vår modell baseras på stora värderingsundersökningar som löpande görs i USA, men vår metod för att analysera argumentdynamik och förutsäga utvecklingen av opinion i så kallade moralfrågor kan användas överallt.
Det säger normforskaren Pontus Strimling, forskningsledare vid Institutet för framtidsstudier, som tillsammans med matematikern Kimmo Eriksson och statistikern Irina Vartanova gjort studien som på onsdag den 13 april publiceras i den högrankade vetenskapliga tidskriften Royal Society Open Science. Modellen har applicerats på data från 2018 och i artikeln presenteras de förutsägelser som den genererar av hur opinionen kommer att förändras för en rad olika moralfrågor år för år fram till 2030. På så sätt kan modellen testas empiriskt genom att jämföra dessa riktmärken med den faktiska utvecklingen under det kommande årtiondet. Det första testet, opinionen år 2020, gav goda resultat.
– Vår modell visade sig avsevärt mycket bättre än andra kända metoder för att förutsäga värderingsutveckling. Det handlar om att förstå vilka mekanismer som ligger bakom moralförändring. Hur uppfattningar förändras beroende på vilka typer av argument som används för och emot. Modellen ger oss en skärpt bild av hur den nära framtidens samhällen kommer att fungera.
Kontakt:
Pontus Strimling (forskningsledare), [email protected], + 46 70 375 18 62
Erika Karlsson (kommunikatör), [email protected], + 46 70 604 58 55
Läs studien:
Artikeln heter "Predicting how US public opinion on moral issues will change from 2018 to 2020 and beyond" och kommer att publiceras här: https://royalsocietypublishing.org/journal/rsos på onsdag den 13 april.