Sveriges befolkning idag – och imorgon

Kvartal har intervjuat demografen Martin Kolk om migration och befolkning i podcastavsnittet Djupet: Sveriges befolkning idag – och imorgon. Avsnittet undersöker hur mycket invandringen har format Sverige och kommer att fortsätta påverka samhället i framtiden. Övriga gäster är demografen Karin Lundström och omvärldsanalytikern Arvid Zheng Norin. 

Avsnittets andra del fokuserar på invandrare av andra generationen. En läsare uttalar sig och är oroad över den här gruppens rapporterade inblandning i gängkriminalitet och kriminell verksamhet. Det finns också en intervju med Tobias Hübinette, docent i interkulturell pedagogik, som beskriver Sveriges snabbt växande demografiska mångfald som är exceptionell i världen. Han förutspår att andra generationens invandrare som grupp snart kommer att vara fler än första generationens invandrare.

Martin Kolk inflikade med att det är viktigt att se på frågan kritiskt och korrekt beskriva de inblandade grupperna. Han betonade den stora heterogeniteten i Sveriges andra generationens invandrarbefolkning. När man diskuterar problematisk integration finns det en tendens att fokusera på vissa små grupper och ignorera större grupper som inte står inför samma utmaningar.

Enligt Kolk kan den breda karaktäriseringen av hela gruppen andra generationens invandrare när det gäller problematisk integration och kriminalitet vara missvisande. Han menar att även om det här är en bild av verkligheten så är det viktigt att beakta hela befolkningen i analysen. På den statistiska befolkningsnivån visar det sig att gruppen är mycket mångfaldig, och individer kommer även från östeuropeiska länder, Asien och Latinamerika. Kolk påpekade att det aktuella samtalet ofta kretsar kring migranter och den andra generationen från Mellanöstern och Afrika söder om Sahara.

När programledaren frågar om det blir en svartmålning, om gruppen är så diversifierad att det blir svårt att dra slutsatser, säger Kolk:

– Det är ju inte en svartmålning i den mån de integrationsproblemen som beskrivs, de finns ju i samhället och det finns väl en sanning i att de är koncentrerade till vissa grupper. Men när man pratar om migrationens påverkan på samhället, då är det ju viktigt att hålla koll på alla grupper. De här höga siffrorna man hör om stora andelar med utländsk bakgrund och utländskt födda och så här då ingår det ju väldigt stora grupper som inte är från mellanöstern och Afrika söder om Sahara.

 Du kan lyssna på avsnittet här: https://kvartal.se/artiklar/sveriges-befolkning-idag-och-imorgon/

Relaterat material