Efter corona: fest eller depp?
Väntar ett nytt glatt 20-tal efter pandemin? Likt det glada årtiondet som följde på första världskriget och spanska sjukan. Eller har coronapandemin skapat för många svårigheter? Bi Puranen är en av dem som reder ut frågan i Sveriges Radio.
Bland optimisterna finns professorn på Yale Nicholas A. Christakis, som menar att epidemier nästan alltid följs av en festperiod. Mer försiktig är Bi Puranen, forskare på Institutet för framtidsstudier och generalsekreterare för World Values Survey. Hon pekar på de negativa konsekvenser som pandemin fört med sig som gör återhämtningen svår.
- För barn i fattiga länder har det inneburit förlorad skolgång och att de kanske mist sitt enda mål mat om dagen. Pandemin har också visat på tudelningar i vårt samhälle. Dels den mellan 70-plussare och yngre. Före pandemin var vi på väg mot en öppnare arbetsmarknad där pigga 70-plussare arbetade. Nu har de de här grupperna skiljts åt. En annan polarisering är den mellan de som har kunnat jobba hemifrån och de som inte haft den möjligheten. Och vilka är det? Jo, det är de i serviceyrkena, väldigt många av migranterna till exempel. Minnet av den här tudelningen tror jag kommer att dröja sig kvar, säger Bi Puranen.
Lyssna på hela inslaget: