Frysta hjärnor och drömmen om framtiden

Anders Sandberg är framtidsforskare vid IFFS, och vill gärna uppleva framtiden. Även den avlägsna framtiden. Så mycket att han beslutat att frysa ned sin hjärna efter sin död. Hör en intervju där han berättar om beslutet.

När Anders Sandberg dör kommer hans huvud att placeras i en behållare med flytande kväve som håller en temperatur på minus 196 grader. Runt halsen bär han en medaljong med instruktioner för hur detta ska gå till.

Han är en av cirka 4 000 personer i världen som betalat ett av de de tre företagen i världen som sysslar med detta - ett i Europa, två i USA. I Anders Sandbergs fall kommer de endast att frysa ned huvudet, men det går även att frysa hela kroppen. Förhoppningen är att någon gång i framtiden kunna återupplivas, när tekniken utvecklats tillräckligt.

- Jag är nyfiken på mycket och vill leva så länge det känns meningsfullt. Det bästa vore ju förstås att kunna stoppa åldrandet och bota alla sjukdomar. Men där är vi inte, och så länge är detta en nödlösning, en slags extra chans, säger Anders Sandberg, i ett inslag i God morgon världen i Sveriges radio.

Chanserna att återpplivas i framtiden är dock inte så stora. Förutom att tekniken måste utvecklas för att kunna hantera de skador som orsakas av nedfrysningen, vilket kanske är omöjligt, får inget heller hända med behållarna under denna tid - hundratals eller kanske flera tusentals år. Eller ännu längre. Dessutom är de nedfrysta kropparna och huvudena utlämnade åt framtida människors välvilja.

- Man skulle kunna se på oss som tidsflyktningar, att vi flyr in i framtiden. Men det är inte säkert att människor i framtiden vill ta emot oss, säger Anders Sandberg.

Relaterat material