Hilary Greaves och Karim Jebari om mänsklighetens undergång
En del menar att risken att mänskligheten går under redan det här seklet är så stor som 50 procent. Vad står på spel om människan dör ut? Och om vi har ett perspektiv på en miljon år, hur allvarliga är vår tids klimatförändringar och krig? Karim Jebari och Hilary Greaves, forskare på Institutet för framtidsstudier gästar Filosofiska rummet i P1 och pratar om de långa, mycket långa, perspektiven, mänsklighetens existens och framtida potential. Samt en smärtsam fråga: Vore det bra för övrigt liv på jorden om människan försvann?
Hör bland annat Hilary Greaves argumentera för att vi faktiskt bör ägna stora resurser åt att säkerställa människans överlevnad.
“Argumentet för att bevara mänskligheten kretsar kring påståendet att om vi lyckas säkerställa mänsklighetens framtid så kan den innehålla enormt mycket gott. Detta argument handlar i sin tur om hur många människor som faktiskt kommer att kunna existera i framtiden. Detta involverar såklart väldigt många osäkerheter, till exempel huruvida vi i framtiden kommer att kunna kolonisera andra planeter, om vi kommer att kunna ladda upp vårt medvetande till datorer, och om vi i så fall kommer att fortsätta vara kännande varelser. Så osäkerheten kring hur många människor eller människoliknande varelser det kan existera är stor, men det kanske inte spelar så stor roll för argumentet om siffran på hur många det kan existera har 14 eller 52 nollor. Det är ändå extremt många människor det handlar om och vi bör vidta åtgärder för att säkerställa deras existens”, säger Hilary Greaves.