Hur blir man värmlänning?
- Vi är för gamla för att utbilda oss och för sjuka för att jobba heltid säger fyra av tio migranter som kommit till Värmland. Samtidigt uppger en majoritet av migranterna att de är beredda att studera vidare, långpendla, skaffa körkort – bara de får ett arbete.
Så sammanfattar ett forskningsteam läget, som på djupet tagit reda på hur migranter som kommit till Värmland ser på sin livssituation. Den 23 september presenterar forskningsledaren Bi Puranen några av resultaten från ett flerårigt projekt om migranters värderingar som finansierats av bland andra Region Värmland och Tillväxtverket vid en presskonferens och ett webbsänt seminarium organiserade av Region Värmland. Sammanlagt har fler än 2 500 av de cirka 20 000 utomeuropeiska migranter som bor i Värmland intervjuats.
Läs också Bi Puranen på DN Debatt om rapporten: ”Migranters korta livsperspektiv ger problem med integrationen”
I vilken kommun trivs migranterna bäst? I vilken utsträckning umgås man med svenskar? Vad är man själva beredda att göra för att bli anställningsbara, är bara några av alla de frågor som ställts i undersökningen som är den första i sitt slag som genomförts i en samlad region i Sverige.
- Det finns åtskilliga studier som handlar om hur majoritetsbefolkningen i Sverige ser på migrationen till vårt land, säger Bi Puranen, projektledare. Däremot väldigt få som handlar om hur de som kommit hit upplever sitt nya hemland. Grundfrågan är hur alla migranter så snabbt som möjligt ska bli en del av det svenska samhället genom eget arbete och fler kontaktytor med vanligt folk.
Projektets resultat presenteras i rapporten Med migranternas röst II: Hur blir man värmlänning? Här kan du ladda ner eller beställa rapporten från kl. 07.00 torsdag 23/9.
En pressträff hålls kl. 10.00 på torsdagen 23/9. För att delta i denna, kontakta [email protected].
Ett seminarium hålls online direkt efter pressträffen kl. 10.45.
Se även den första rapporten i serien, Med migranternas röst från 2019.