Hur påverkar AI framtidens arbete?
Det går inte att förneka att Artificiell intelligens (AI) kommer att förändra arbetslivet. I rapporten "The Future of Work: Augmentation or Stunting?" belyser filosofen Karim Jebari tillsammans med Markus Furendal, statsvetare vid Stockholms universitet, de potentiella konsekvenserna av detta teknikskifte.
Vanligtvis målas två scenarion upp. Ett scenario som kallas ”labor replacement” innebär att mänskliga arbetare ersätts med maskiner. Genom industriella revolutionen har vi sett detta scenario utspelas vad det gäller annan teknik. I diskussionen kring AI-tekniken lyfts frågor kring vitt spridd arbetslöshet. Detta har inneburit att "labor replacement" ofta blivit presenterat som det negativa alternativet till scenariot kallat "labor enabling", som innefattar ett samarbete mellan människa och maskin som leder till förbättrad produktivitet.
Furendal och Jebari menar att scenariot som ökar arbetares produktivitet kan leda till både positiva och negativa konsekvenser för framtidens arbetare. De menar att ”labor enabling” kan delas upp i två olika scenarier med varierande effekter på människans välmående på arbetsplatsen:
- ”Human augmentation” innebär att AI används för att uppnå högre produktivitet samtidigt som arbetares välmående främjas.
- ”Human stunting” resulterar i ökad produktivitet samtidigt som arbetares fysiska och mentala hälsa skadas, eller att arbetare utsätts för kränkningar av sin autonomi, värdighet och personliga integritet.
I artikeln betonas behovet av ytterligare empirisk forskning för att förstå de verkliga konsekvenserna av AI-integration på arbetsplatser. Dessutom betonar författarna de politiska institutionernas, som till exempel fackföreningar, roll i utformningen av framtidens arbete.