Hur politiskt färgad är din verklighetsuppfattning?

Hur färgad är din verklighetsuppfattning av dina politiska åsikter? Kan du ta till dig fakta oavsett om de stödjer din uppfattning om sakernas tillstånd eller ej? Vi må tro att vi är objektiva, neutrala, men flera forskningsresultat pekar på att vår syn på sakfrågor påverkas av våra politiska åsikter. Tidigare forskning har dock framför allt undersökt fenomenet på gruppnivå, nu finns ett test som försöker bevisa detta på individnivå.

Testet, kallat The Political bias test, erbjuder ett enkelt mått på hur bra du är på att hålla isär politiska åsikter och fakta på fyra olika områden; ekonomi, miljö, brott och invandring.Det inleds med ett antal frågor om dina politiska åsikter och följs sedan av arton faktafrågor med flervalssvar.

Stefan Schubert, doktor i teoretisk filosofi och affilierad forskare vid Institutet för framtidsstudier, har utformat testet i samarbete med ClearerThinking.org där testet finns publicerat.

– Jag är intresserad av psykologiska bias [ungefär fördom, partiskhet], eftersom det är ett väldigt viktigt område. För jag tror att vi är mycket mer irrationella än vi vardagligen tror och fattar irrationella beslut i en väldigt stor skala. Filosofen Michael Huemer, som citeras i början av testet, anser till och med att psykologiska bias som påverkar våra politiska uppfattningar är det största problemet mänskligheten har, eftersom det hindrar oss att lösa andra problem.

Du driver också bloggen DN Debatt-betyg där du gör argumentationsanalyser av inslag på DN Debatt och du är ordförande för Nätverket för evidensbaserad policy som arbetar för mer evidensbaserad politik. Handlar det här testet om en frustration över hur diskussionen kan se ut i det offentliga rummet?
– Visst, en del frustration över hur dåligt det är, men också en viss tro på att det går att förändra. Det finns många som är frustrerade men som inte tror att det går att göra något åt. Jag tänker att stora grupper kan bli mindre biased och att man kan få ett bättre politiskt samtal.

Vilka vänder sig testet till?
– Jag tycker väl i princip att vem som helst kan ta testet, men kanske särskilt de som samtidigt är kunniga men också väldig ideologiska. Men det jag hoppas är att man ska starta en diskussion om politisk bias som ett problem.

Hur kommer det sig att det här fenomenet är så vanligt?
– Vi överskattar kunskap som lösning på allting i samhället. Om folk har en felaktig uppfattning om t.ex. klimatfrågan så tror man att ger man bara mer information så kommer de ändra sig, men det finns inget som visar på att det skulle funka. Många klimatskeptiker är till exempel pålästa och kan ha mer kunskap än folk som har en korrekt uppfattning. Har man en felaktig uppfattning på grund av bias då hjälper det inte med fakta.

Stefan inspireras också av nobelpristagaren Daniel Kahneman och hans beskrivning av vårt sätt att tänka i System 1 eller System 2. Med system två begriper vi svårare uppgifter och är mer ifrågasättande, vilket i förlängningen typiskt leder till mer rationella beslut. Men att använda System 2  kräver tid och ansträngning och därför använder vi istället nästan alltid system ett, som är intuitivt, snabbt och inte kräver så mycket ansträngning, men i gengäld också kan leda till mindre rationella beslut.

– Det har gjorts en massa experiment på gruppnivå om politisk bias som visar på det här. Gynnar det här min ståndpunkt? Ja då är det rätt. Men om man måste tänka till blir svaret ett annat. Om man till exempel får pengar om man har rätt, då har man mindre bias. Det här med att tänka slappt eller ordentligt, alltså enligt System 2 eller System 1. Även om man inte vet så gissar man lätt åt det håll man har åsikter.

Testet har fått spridning med hjälp av bland annat publiceringar på amerikanska Vox, brittiska i100 och CivilPolitics. Vad har du fått för reaktioner på testet?
– Vissa tycker – ska någon komma här och kalla mig för biased.. Det är de som är extrema, långt ut på kanten i sina politiska åsikter, som inte gillar testet eller ogiltigförklarar det, inte vill tro på det. Man brukar prata om en ”bias blind spot”, folk ser inte sina egna biases. Man ser flisan i grannens öga men inte bjälken i det egna.

Kommer du att ta det här vidare på något sätt?
– Jag funderar på att göra en svensk version om kanske andra områden och då även involvera forskare från andra discipliner.

Ta testet här

Vill du veta mer om testet och tankarna bakom det så finns en beskrivning sist i testet.

Läs mer om testet och om politisk bias på nyhetssajten VOX i artikeln How politically biased are you? Take this test and find out

Vill du läsa mer om psykologiska bias kan du läsa en intervju med Anandi Hattiangadi, Fördomar har vi allihopa. Jag med. Och du med.

 

Av Erika Karlsson

Relaterat material