Etiska fallgropar när immunitetspass införs
Födelseort. Längd. Vaccinerad mot covid-19. Immunitetspassen är redan under utveckling och kanske är de oundvikliga. Men mängder med etiska fallgropar kommer med dess införande. Anders Herlitz skriver i Scientific American om hur vi kan undvika dem.
Läs hela artikeln: How to Make 'Immunity Passports' More Ethical
Quantas Airlines och American Queen Steamboat Company är två företag som redan idag kräver vaccinationsbevis från passagerare, och för inresa till USA krävs ett negativt covid-19-test. Flera techbolag jobbar just nu på teknik för ett digitalt vaccinationspass. Men: Är det här rätt väg ut ur pandemin? Det frågar sig Anders Herlitz, docent i praktiskt filosofi vid Institutet för framtidsstudier och Nicole Hassoun, professor vid Binghamton University i artikeln som publicerats av Scientific American.
"Immunitetspass kan vara en väg tillbaka till en mer normal ekonomi och socialt liv, men fördelarna de genererar kommer att vara ojämnt spridda och det är inte uppenbart att de kommer att vara etiska. Eftersom de inte kommer att föra tillgängliga för alla kommer de att förvärra redan existerande ojämlikheter", skriver Anders Herlitz och Nicole Hassoun.
För att undvika etiska fallgropar måste det finnas vissa undantag enligt författarna. Till exempel de som av hälsoskäl inte kan vaccinera sig kan inte avkrävas vaccinationspass för att resa, arbeta eller delta i andra aktiviteter. Kravet på vaccinationspass måste också ta hänsyn till att tillgången på vaccin i många delar av världen är dålig. Utan undantag som tar hänsyn till det här, kommer ojämlikheter och orättvisor öka i immunitetspassens spår.
"Tillgången till vaccin är mycket ojämlik. Vissa måste vänta på vaccin för att tillgången är begränsad eller för att de bor i områden där distributionen av vaccin är ineffektiv. Vissa kan inte vaccinera sig av hälsoskäl. Immunitetspass måste därför innehålla undantag för dem som inte kan eller bör vaccineras. Allt annat kommer att öka ojämlikheten", skriver Anders Herlitz och Nicole Hassoun i Scientific American.