Informationskriget om Gaza: "Techbolagen formar det offentliga samtalet utan transparens eller ansvar"
Desinformation och propaganda om kriget i Gaza flödar på sociala medier. Samtidigt är oberoende journalister förbjudna att komma in i Gaza, och ett stort antal palestinska journalister har dödats i Israels bombningar, vilket gör civila palestiniers rapporter i sociala medier en av få källor till vad som pågår. Kari Andén-Papadopoulos, professor i medievetenskap på Institutet för framtidsstudier skriver i DN Kultur om kriget, informationskriget och hur några få gigantiska techbolag formar det offentliga samtalet "utan transparens eller ansvar".
Tidigt ansågs sociala medier vara till fördel för icke-statliga aktörer i till exempel konflikter. Starka statliga spelare hade inte längre samma monopol på informationsutrymmet genom mer eller mindre kontrollerade medier. Det pågående kriget i Gaza visar dock att statliga aktörer, i det här fallet Israel, har lärt sig att ta kontrollen även över det nya medielandskapet, skriver Kari Andén-Papadopoulos i DN Kultur.
"Israel har i det pågående kriget i Gaza använt hela sin militära och organisatoriska övermakt till att kontrollera och strypa Gazabornas tillgång till internet och telekommunikationstjänster. Genom att direkt bomba mobilmaster, fiberoptiska kablar och internetleverantörers kontor, begränsa elförsörjningen och tekniskt störa telekommunikationen har Israel skurit av Gazaborna i ett akut krisläge då kommunikation och tillgången till information behövs som mest. Internettrafiken i Gaza minskade med mer än 80 procent under krigets första månad. [...] Israel har också genomfört en omfattande juridisk och politisk kampanj för att pressa stora sociala medieföretag att ta bort innehåll från palestinska och pro-palestinska konton med argumentet att de främjar terrorism och antisemitism. Hittills har Israel skickat omkring 10 000 borttagningsförfrågningar. Närmare 90 procent av dem har hörsammats av företagen. [...] Ledande internationella och palestinska människorättsorganisationer – Amnesty International, Human Rights Watch, Access Now och the Arab Center for the Advancement of Social Media (7amleh) – har också i flera år kritiserat Meta och andra företag för deras dubbelmoral och ojämna moderering: medan inlägg och konton som delar (mestadels fredliga) palestinska perspektiv censureras använder extremistiska israeliska grupper öppet samma plattformar för att hetsa till våld och hatbrott mot palestinier."
Läs hela texten här: Informationskriget om Gaza väcker hat och uppviglar till våld