IPSP 2024: kunskap och handling möts i nya arbetsgrupper
Under oktober anordnade International Panel on Social Progress (IPSP) mötesdagar i Paris för att diskutera en ny cykel i arbetet för ett bättre samhälle. Dagarna syftade till att skapa ömsesidig förståelse mellan internationella kunskaps- och praktikgemenskaper. Nytt innehåll för hållbara samhälleliga framsteg ska utvecklas, som kan utgöra stöd till de aktörer som kan leda förändring.
IPSP är ett oberoende initiativ med grund i frågan ”Kan vi skapa ett bättre samhälle?” Panelen samlade ursprungligen forskare och tänkare med en vilja att agera. Idag är den öppen för praktiker samt aktörer som arbetar för förändring och utveckling. Över 70 representanter från internationella organisationer deltog under mötesdagarna i Paris, inklusive vår vd, Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi, som sitter i IPSP:s expertråd. Under dagarna lanserades nya arbetsgrupper för åren 2024–2027. För IPSP 2024–2027 har panelen valt ut femton teman för sociala framsteg, som faller in i 6 olika grupperingar.
- Övergripande teman. Arbetsgrupperna i dessa teman ska kartlägga åtgärder för långsiktig förändring samt identifiera nya markörer för framgång än BNP, som välmående, ekologisk hälsa och social sammanhållning.
- Reform av ekonomiska system. I den här gruppen finns, bland annat, teman om rättvis levnadslön och teknisk utveckling som värnar om människan.
- Potential för social förändring. Teman utforskar arbeten som kan inspirera beteendeförändringar som främjar social förändring, reformera statliga ingripanden till att ge rum för frigörelse, samt utforska om mer samarbete mellan alla världens städer kan förbättra relationen mellan stad och landsbygd, på ett sätt som inkluderar utsatta delar av befolkningen.
- Styrning, demokrati och deltagande. Dessa teman hanterar ämnen som autokrati, auktoritär styrning och tillförlitlig information i en tid som påverkas starkt av digitalisering och artificiell intelligens.
- Vår relation till naturen. Teman innebär arbeten för att främja en syn om att vi delar vårt liv med naturen, men också arbetskraft och utsatta länder. De söker reglering för att skydda naturen som idag är icke existerande eller bristfälliga.
- Solidaritet och säkerhet. Individer saknar idag säkerhet över landsgränser. Dessa teman handlar om global solidaritet och arbete för att reducera krig, konflikter och våld utan ett nytt världsstyre.
IFFS har länge bidragit till IPSP. Den första cykeln, som startades för ungefär ett decennium sedan, resulterade i en rapport på 1000 sidor med kunskap från över 300 akademiker från alla världens kontinenter. IFFS publicerade en populärvetenskaplig sammanfattning av denna. Ett manifest för sociala framsteg: idéer för ett bättre samhälle släpptes år 2018 med 6 tillhörande workshops finansierade med hjälp av Riksbankens jubileumsfond. I bokens förord skriver Gustaf Arrhenius:
”(…) På scenen stod cheferna för en rad stora forskningsfinansiärer för en diskussion om hur man bättre kan finansiera tvärvetenskaplig forskning om ”de stora globala problemen”. Vid frågestunden fick jag ordet och föreslog ett svar på panelens fråga, man skulle finansiera en internationell panel om sociala framsteg, med IPCC som förebild, och Marc här bredvid är redo att sätta i gång om det bara fanns finansiering.”
Han pratar om Marc Fleurbaey, ekonom och professor på Ekonomihögskolan i Paris (École d'économie de Paris) och fram till 2020 Robert E. Kuenne professor vid Princeton University. Marc var en betydande pusselbit för att IPSP skulle bli till. Under ett föredrag om den svenska upplagan berättar han:
“Everybody can do something. Really, we need bottom-up initiatives. Because, you know, what happens, the social changes, the structural changes, are not really triggered by policymakers. The policymakers are surfers; they surf the waves of society.”
(Från Research and ideas for a brighter future – part 2)
Spellistan med föredraget: Länk >
Om IPSP: Länk >
Rapporten: Länk >
Den svenska upplagan: Länk >
IPSP:s hemsida: Länk >