Kärlek och berättarens makt på Dramaten

Från film, till bok - till teater - Kärlek på svenska får premiär på Dramaten den 14 september.

I dokumentärfilmen som Staffan Julén gjorde i det konstnärliga forskningsprojektet på IFFS, Den värsta lögnen är den dokumentära, intervjuas människor i Sverige om kärlek. Dokumentären och forskningsprojektet undersöker i en vidare betydelse begrepp som sanning och autenticitet. Kan en persons berättelse av kärlek vara sann, när kärleken är mellanmänsklig och (oftast) rör två?

"[J]ag ville undersöka subjektiviteten i det dokumentära berättandet. Inget är så subjektivt som upplevelsen av kärlek; även par som levt ihop i decennier beskriver sina upplevelser helt olika. Därför är grunden för intervjuerna i såväl Kärlek på svenska som i Lyubov - kärlek på ryska, bara den ena partens berättelse, hur skev den än är för den andra parten. Genom att den enskilda berättelsen är så transparent ensidig, men också̊ genom mitt aktivt subjektiva urval och gestaltningen, så skapas en helhet av alla dessa berättelser – och resultatet gör anspråk på̊ att vara dokumentärt och ”sant” i en helt annan mening än ”allsidigt”, ”objektivt” eller ”balanserat”.

Läs mer om uppsättningen Kärlek på svenska samt hela Staffan Juléns text om autenticitet, subjektivitet och berättarens makt på Dramatens webbplats

Relaterat material