Kärlekens villkor i dagens Sverige
7 april är det biopremiär för Staffan Juléns dokumentär Kärlek på svenska. Vittnesmål om kärlek från Karusuando i norr till Ystad i söder bildar tillsammans en berättelse om villkoren för kärleken i dagens Sverige. Hör en intervju med Staffan Julén i P1 Kultur.
Fullängdsversionen av dokumentären har premiär på biograf Zita i Stockholm, fredag den 7 april. Filmen är en del av forskningsprojektet Den värsta lögnen är den dokumentära.
- Min tanke med filmen är ge möjlighet till reflektion över sitt eget liv. Jag ville skildra vardagen, hur det ser ut mitt i livet på något sätt. Spelfilmer och romaner är ju ofta fyllda av de spektakulära historierna. Men jag var inte ute efter den typen av berättelser, säger Staffan Julén, till P1 Kultur.
Projektet att samla in människors berättelser om kärlek startade när han började jobba med belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj. Det resulterade i filmen Kärlek på ryska.
- Hennes tanke är att fånga det som hon kallar historiens sandkorn och grus, det som sopas bort, säger Staffan Julén.
Finns det då någon särskild "svensk" kärlek?
- Nej det tror jag inte. Det är en allmängiltig känsla. Men den kan ta sig olika uttryck. Jag minns när jag visade Kärlek på ryska i Sao Paolo i Brasilien och tänkte då att rysk och brasiliansk kärlek måste vara varandras motsatser. Men i samtalet efter filmen sa en kvinna att det var precis samma sak. Att visst, i Brasilien ska alla se vackra ut, vara lyckliga och glada, medan man i Ryssland och Belarus ska visa att man lider lite. Men i grunden är det samma sak, det är precis samma känsla, säger Staffan Julén.
Lyssna på hela intervjun: