Lärdomar för Sverige från Kaliforniens gäng
Lås in allt yngre, allt längre. Sådana är tongångarna i Sverige nu för att hantera gängbrotten. I Amerika har det testats. Vad har två före detta gängbrottslingar från Kalifornien att säga Sverige? ETC skriver om turnén med Waiting for life.
Staffan Julén är konstnärlig forskare på IFFS vars film Waiting for life skildrar livet för Twin och Happy, två före detta gängmedlemmar och dömda mördare som suttit över 30 år vardera på San Quentin som nu blivit benådade. De båda tillsammans med Lonnie Morris, också före detta livstidsdömd på San Quentin besökte Sverige i oktober för en samtalsturné om straff och kriminalpolitik. Lonnie och Twin intervjuades av tidningen ETC. Bland annat om straffens längd.
- Jag vet inga kriminella som tror att de kommer att åka fast. Jag har begått många brott och jag har aldrig tänkt på straff förrän jag sitter i baksätet på en polisbil. Man tänker inte på att behöva sitta inne i 20 år, man tänker bara att man inte kommer att åka fast. Längre straff är en förenkling av vad det handlar om. I slutändan finns bara ett sätt att stoppa kriminaliteten, och det är att ge människor möjlighet att förbättra sina liv utan att begå brott. Om det är enklare för människor att förbättra sina liv genom att vara kriminella än att genom att inte vara det, gissa vad som kommer att hända? Du kommer att få kriminalitet, säger Lonnie Morris till ETC.
Turnén och eventen i USA och Sverige initierades och leddes av Staffan Julén på Institutet för framtidsstudier (IFFS) och organiseras av IFFS, Sveriges generalkonsulat i San Francisco, Sveriges ambassad i Washington med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Kulturrådet samt forskningsprojektet 4C – Forskarkonsortium för studier om kriminella samarbeten i Sverige, som bedrivs vid IFFS. Eventen på Stigby SiS-hem samt på Gummifabriken i Värnamo möjliggjordes genom ett bidrag från Hamrin Foundation.