Ludvig Beckman om stormningen i Brasilien
"Det visar på att demokratins spelregler har undergrävts. Man accepterar inte en förlust längre." Stormningen av Brasiliens kongress i Brasilia har stora likheter med stormningen av Kapitolium i USA 2021. Vad har hänt med respekten för demokratin? Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap och forskningsledare vid Institutet för framtidsstudier, intervjuas i Morgonstudion i Svt.
- Det är till stora delar en upprepning av vad som hände i USA för två år sedan. Man accepterar inte att förlora. Men en grundförutsättning för demokratin är att om ett val går emot en så säger man okej, kanske vinner vi nästa gång. Det här prövar verkligen lojaliteten hos ordningsmakten, och det är detta som är verkligt oroande när det blir en konflikt kring de grundläggande reglerna för demokratin - att vi vet inte hur polis och militär kommer att agera. Kommer de respektera lagarna? Om inte kan det leda till inbördeskrig, säger Ludvig Beckman i Svt Morgonstudion.
I två av världens största demokratier, USA och Brasilien, har på kort tid parlamentsbyggnaderna stormats av människor som ifrågasätter ett valresultat. Varför?
- Det finns två sätt att se på det. Dels kan vi fråga oss varför vi har fler populistiska ledare idag som använder sociala medier för att skapa informationsbubblor, sprida konspirationsteorier och uppvigla folk för sina egna intressen. Men det finns också en större fråga om vad demokrati egentligen är. Är det de här institutionerna och valen, eller ligger demokratin mer i "folket" på något sätt? För de här människorna som stormar, precis som i USA, de hävdar och till och med tror att de har rätt att göra det här - att folket äger makten. Och om det nu är korrupt, om de verkligen tror att valen var korrupta, om de tror att Silva är kommunist och kommer att hota den brasilianska nationen, är det då inte folkets skyldighet och rättighet att gripa makten? Vilket naturligtvis är absurt, men det finns också i demokratin den här föreställningen att folket ytterst har suveräniteten i sina händer, att de har makten. Det står ju i den brasilianska konstitutionen, det står faktiskt i den svenska konstitutionen också. Och det är en intressant motsättning mellan å ena sidan den här föreställningen om att det är folket som har makten och å andra sidan att demokratin handlar om hur vissa institutioner och val skall fungera och hur procedurerna ska se ut. Det är den här motsättningen som kommer till ytan vid tillfällen som Kapitolium för två år sedan och nu i Brasilien, säger Ludvig Beckman.
Svt Morgonstudion: Ludvig Beckman om stormningen i Brasilien