Magnus Linton om sakprosaåret 2024
Trots att en "halvstollig" debatt om sakprosans sjuknande kvalitet bröt ut i slutet av 2024, kan vi blicka tillbaka på "den svenska sakprosans bästa år på decennier". Det skriver Magnus Linton i tidskriften Ord & Bild. Detta inför Ord & Bilds kritikersalong den 20 februari i Göteborg som arrangeras i samarbete med Institutet för framtidsstudier och sakprosafestivalen Sakli(g)t.
I texten tar Magnus Linton upp flera exempel på sakprosautgivning under 2024 som höll hög kvalitet. Bland annat Johan Hiltons blottläggning av skeendet som slutade i teaterchefens Benny Fredrikssons självmord, Johanna Westesons bok om den svenska samepolitikens rötter, och Thord Eriksson som med tung research satte ljuset på svenska UD:s svek mot afghanerna.
Dessutom kom en av de bästa böckerna om Palmemordet under 2024, enligt Linton: Den sista boken om mordet på Olof Palme, av Jon Jordås. "Jon Jordås [plockar] upp ett bortschabblat spår och gör med ett stilrent reportage, egentligen mer ett slags stramt arkivbyggd krönika, läsaren övertygad om att mannen som i utredningen kallas Christer A, inte P, också han död sedan länge, med all sannolikhet var den som mördade Sveriges statsminister 1986. Hur har polis, åklagare, media och hela samhället kunnat missa detta i alla år? Obegripligt. Makalöst. Jordås har kall ton och påstår inte att mördaren är Christer A, bara att det ser ut så. För den som bara tittar på de papper som finns. Och att det hade varit lätt för en fungerande rättsordning att lösa", skriver Magnus Linton.
Med hjälp av det senaste årens svenska sakprosautgivning i allmänhet, och 2024 års utgivning i synnerhet, tecknar Magnus Linton en bild av tillståndet i Sverige - och världen - med fokus på den skenande klimatkrisen, demokratins upplösning och den svenska ekonomins förvandling.
"[...] läser [man] utgivningen från ovan framträder flera mönster men kanske framför allt tre viljeyttringar: skärpta sanningskrav, klimatkrisens sekularisering och den svenska ekonomiska exceptionalismens historia. Ett slags nytt rop på, en önskan om, att se och ta fasta på – inte minst bry sig om – materia. Liv, historia, makt, ekonomi", skriver Linton.
Läs hela texten i Ord & Bild: Magnus Linton om sakprosaåret 2024