Ny seminarieserie om de stora framtidsfrågorna
Den 14 oktober går startskottet för en helt ny seminarieserie på Institutet för Framtidsstudier. Under rubriken "The Future of..." kommer vi att lyfta blicken och försöka ta ett större grepp om ett antal centrala frågor som har stor betydelse för framtidens samhällsutveckling. Det kommer att handla om demokratins kris och möjligheter, om fördelningsfrågorna, om framtiden för de intellektuella och mycket annat. Varje seminarium tar sitt avstamp i en längre presentation av en internationellt framstående forskare på området, som sedan möts i ett samtal med svenska forskare och intellektuella.
– Institutet bedriver samhällsvetenskaplig forskning av högsta kvalitet vilket är en förutsättning för att kunna ägna sig åt seriösa framtidsstudier. En annan viktig del av vår verksamhet är att uppmuntra en öppen och bred diskussion om framtida hot och möjligheter i samhällsutvecklingen. Även här vill vi hålla en påtagligt hög ambitionsnivå och seminarieserien "The Future of…" är ett uttryck för det. Vi ser med spänning fram emot det kommande årets seminarier, säger Peter Hedström, VD för Institutet för Framtidsstudier.
Bakom seminarieserien finns en aktiv idégrupp bestående av Stefan Svallfors – professor i sociologi, verksam vid Institutet för Framtidsstudier, Göran Rosenberg – författare och journalist samt ledamot i Institutet för Framtidsstudiers styrelse, Katinka Hort – analytiker på Skatteverket, tidigare statssekreterare, och Henrik Berggren – journalist och historiker, ledarskribent på DN. (Länkar går till Wikipedia.)
Första seminariet i serien går under titeln "The Future of Work" och till det välkomnar vi den amerikanske forskaren Richard B. Freeman. Han kommer bland annat att tala om den konflikt som idag råder mellan ett alltmer kollektivt arbete å ena sidan och vårt behov av stjärnor och individuella belöningar å den andra. Han möter Lena Sommestad och Åke Sandberg i ett samtal.
Läs mer om seminariet
Övriga inplanerade teman i serien:
12 december: The future of intellectuals
6 mars: The future of democracy
2 juni: The future of inequality
Alla seminarier är öppna för allmänheten och kommer också att dokumenteras för att finnas tillgängliga i efterhand här på webbplatsen.