Omsorgens omdaning – sex miljoner till studie av välfärdsentreprenörer
Glappet mellan tillgång och efterfrågan på barnomsorg och äldrevård är en enorm utmaning för välfärdsstater i hela Västeuropa. Mer jämställda relationer mellan män och kvinnor har inte förmått överbrygga vård- och omsorgsklyftan, i stället har en omfattande förflyttning av vård- och omsorgsuppgifter till olika typer nya aktörer skett. I Sverige har privatisering skapat utrymme för välfärdsentreprenörer att expandera. I Tyskland har kyrkorna fått en framträdande roll. I Italien utförs omsorg i hög grad informellt av migrantarbetare inom familjen.
Varför har Sverige, med sin långa historia av statlig vård- och omsorg, möjliggjort en framträdande roll för vinstdrivande leverantörer? Varför vänder sig Tyskland, ett snabbt sekulariserande samhälle, till trosbaserade välfärdsleverantörer för att fylla vård- och omsorgsglappet? Och varför skapar Italien, med liten erfarenhet av integration och en folkopinion som är alltmer kritisk till invandring, ett system baserat på migranter i hemmet
Frågorna kommer få sitt svar sedan det fyraåriga forskningsprojektet ”Vem bryr sig (om)? Hur välfärdskapitalister, kyrkor och migranter omdanar barn- och äldreomsorg i Sverige, Tyskland och Italien” beviljats 5,5 miljoner i stöd från Vetenskapsrådet. Statsvetaren Josef Hien leder projektet och IFFS vd Gustaf Arrhenius menar att projektet, med sitt tvärvetenskapliga anslag och placering på institutet, kommer sprida nytt ljus över en outredd fråga inom ett tema med central plats i IFFS demokrati- och välfärdstema.
– Vi vet alldeles för lite om vård- och omsorgskulturer i Europa och vad de betyder för olika politiska och ekonomiska utfall, säger Arrhenius. Etablerade teorier inom välfärdsforskning har inte gett svar på den sortens frågor Hiens projekt ställer, och svaren kommer vara av stor betydelse för flera nya studier som just nu pågår om de europeiska välfärdsstaternas transformering, inte minst den svenska.