Ökad fattigdom i inflationens spår
Ökade priser samtidigt som lönerna inte ökar i takt med inflationen ger reallöneminskningar. För de utan marginaler slår inflationen hårt. "Fler får det ekonomiskt tufft", säger Carina Mood, professor i sociologi och forskningsledare på Institutet för framtidsstudier till TT.
Inte minst matpriserna har rusat i höjden den senaste tiden. Enligt SCB ökade priserna på flera livsmedel med 3-6 procent i juli, skriver TT.
– Prisökningarna som vi ser nu är svåra för många att klara av. Ökar priserna ännu mer samtidigt som att inkomsterna inte höjs är det klart att fler får det tufft ekonomiskt, säger Carina Mood, professor i sociologi och forskningsledare på Institutet för framtidsstudier till TT.
Carina Mood har studerat fattigdom i många år och påpekar att fattigdomsnivån inte nödvändigtvis kommer att öka. Detta beror på hur fattigdoms mäts. Ett vanligt sätt att mäta är att titta på den relativa fattigdomen och hur många som har inkomster som understiger en viss procent av medianinkomsten i ett samhälle. Om realinkomsterna i mitten påverkas mer av inflationen än de längst ner, kommer avståndet mellan botten och mitten att minska, trots att fler har svårt att få det att gå ihop.
Då är andra mått på fattigdom mer rättvisande enligt Carina Mood. Till exempel de som mäter ekonomisk deprivation, eller resursbrist, det vill säga möjligheten att betala räkningar, värma upp hemmet eller ha råd med bra mat.
– När man mäter med de här andra måtten kommer vi med allra största sannolikhet att se en ökad fattigdom i Sverige, säger Carina Mood till TT.