Råd till G20 ländernas regeringar om social rättvisa  

G20-ländernas vetenskapsakademier ger i en ny rapport råd och rekommendationer till ländernas regeringar inom en rad ämnen. På ämnet “social rättvisa” har Gustaf Arrhenius, vd för Institutet för framtidsstudier och professor i praktisk filosofi, varit en av författarna.  

Rapporten ges ut av S20 som är de nationella vetenskapsakademierna i G20-länderna. G20 består av 19 av de största ekonomierna i världen samt Europeiska unionen. Rapporten består av fem delar som vardera adresserar ett område av stor betydelse för världens utveckling och framtid: artificiell intelligens, bioekonomi, energiomställning, hälsa och social rättvisa. I kapitlet om social rättvisa skriver bland andra Gustaf Arrhenius: 

“Att minska ojämlikhet är, förutom en etisk skyldighet, en avgörande förutsättning för att effektivt utveckla de mänskliga resurser som finns tillgängliga för samhällets framåtskridande. Social rättvisa utgör ett kraftfullt motgift mot våld, intolerans och sociala klyftor som försvagar förtroendet och solidariteten, som utgör samhällets sociala väv.” 

Arbetsgruppen om social rättvisa ger vidare specifika råd som rör hur jämlikhet påverkas av digitaliseringen av ekonomin, att förhindra vetenskapsrelaterad desinormation, att öka förmågan hos befolkningen att ta till sig vetenskap och att förstå den vetenskapliga processen (scientific literacy), samt vikten av ökat samarbete mellan olika vetenskapliga fält samt mellan vetenskap och samhället i stort. 

Läs hela rapporten här: https://s20brasil.org/en/s20-brasil-english/      

Relaterat material