Regnbågsmodellen – hur ett försök till effektiv forskningskommunikation förändrade arbetet med folkhälsa

1991 publicerade Institutet för framtidsstudier ett working paper med namnet Policies and strategies to promote social equity in health, skriven av Göran Dahlgren och Margaret Whitehead. Detta paper innehåller en modell över faktorer som påverkar folkhälsan och var tänkt att ingå i en rapport beställd av Världshälsoorganisationen WHO. WHO ansåg dock att modellen var för svår att förstå för den tänkta målgruppen bestående av politiker och politiska rådgivare i Europa och publicerade forskarnas rapport utan modell. Eftersom Dahlgren och Whitehead ansträngt sig för att ta fram modellen just för att fungera som effektiv kommunikation fick den istället ett helt eget paper på institutet där Dahlgren var anställd.

Modellen, vars urpsrungliga namn är ”the main influences on health” men idag ofta kallas ”the Dahlgren-Whitehead model” eller ”regnbågsmodellen”, klarade sig bra utan WHO. Den visade sig vara både begriplig och användbar för såväl tjänstemän som forskare. Sedan sin tillkomst har den letat sig in i mängder av sammanhang och fungerat som verktyg i det praktiska arbetet med folkhälsa. Särskilt bra har den fungerat för att motivera och samordna insatser från andra delar av samhället än de som traditionellt kopplas till hälsa, vilket lett till nya sätt att arbeta med frågan. Modellen finns också med i en rad strategidokument för verksamheter som verkar på såväl lokal som nationell och internationell nivå i Europa och Amerika. Den förekommer dessutom i vetenskapliga artiklar och studentlitteratur. 30 år efter den ursprungliga publiceringen tar Institutet för framtidsstudier fortfarande emot förfrågningar om att använda den i nya publikationer, och en enkel Google-sökning på ”dahlgren-whitehead rainbow model” ger fler än 300 000 träffar.

Hur blev denna till en början ratade modell så framgångsrik? I en jubileumsartikel beställd av Public Health berättar Göran Dahlgren och Margaret Whitehead om regnbågsmodellens resa och om arbetet med att kontinuerligt förbättra den.

Läs hela artikeln här

Läs arbetsrapporten från 1991 som ompublicerades 2007 med justerad modell

Dahlgren-Whitehead-modellen över faktorer som påverkar folkhälsan

Whitehead-Dahlgren-modellen som den såg ut i forskarnas version 2007.

Relaterat material