"Rik antologi som bidrar med nya och klarsynta perspektiv"

"Rik antologi som bidrar med nya och klarsynta perspektiv på vår tids ödesfråga". DN recenserar Klimat och moral. 

I Klimat och moral utforskar forskare verksamma vid Institutet för framtidsstudier klimatkrisens moral, vårt oundvikliga ansvar och tillkortakommanden. Redaktör är Magnus Linton. 

I ett av bokens kapitel skriver Julia Mosquera, fil dr. i filosofi om den globala uppvärmningen och djurindustrin som står för en stor andel av utsläppen av, samt om vår relation till ickemänskliga djur, vilket värde vi tillskriver olika varelser och på vilka grunder vi gör det. 

"Bland bekanta ämnen [...] hittar vi också en skimrande juvel, Julia Mosqueras text om klimaträttvisa och djuretik," skriver recensenten Victor Galaz i DN. 

Han skriver vidare:

"Det är välgörande att försjunka i bokens kloka essäer, och åtminstone för en stund lämna klimatfrågans besatthet av akronymer (IPCC, UNFCCC, RCP), och kvantifieringssjuka (gigaton, 413 miljondelar, 66 procents sannolikhet att klara 2-gradersmålet). Det är lätt att förundras över den intellektuella rikedom som finns i de korta texterna, och hos samhällsvetenskaperna som dessa representerar. [...] ”Klimat och moral” bidrar med en klarsyn som vi alla så desperat behöver när denna högst osäkra framtid nu tar form framför våra ögon." 

 

Relaterat material