Så förhåller sig public service till ytterhögern

 

Hur ska institutioner i demokratier hantera politiska aktörer som bestrider värden som ligger till grund för liberal demokrati? I diskussionen om demokratiskydd är detta ett centralt dilemma som kan vara särskilt svårhanterligt för public service. Josef Hien, doktor i statsvetenskap vid IFFS, och Ludvig Norman, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet har undersökt detta närmare.

I artikeln ”Public broadcasting and democracy’s defense: responses to far-right parties in Germany and Sweden” jämför författarna public service-bolags hantering av ytterhöger-partier i Sverige och Tyskland. Länderna representerar olika typer av demokratiskydd, där Tyskland har större möjligheter att begränsa aktörer som motsätter sig viktiga aspekter av demokratin än Sverige. Denna skillnad återspeglas i riktlinjerna för deras public service. Främjandet av demokratiska värderingar är en traditionellt viktig uppgift för Tysklands public service, medan motsvarande uppdrag i Sverige länge varit ganska marginell. Trots dessa olikheter visade det sig att ländernas public service har liknande svårigheter vad gäller hanteringen av ytterhöger-partierna. Inget av dem har hållit en entydig linje. Båda har ibland tagit avstånd från påståenden som ansetts vara olämpliga och ibland låtit dem passera.

– Skillnaden i ländernas modeller för demokratiskydd verkar alltså inte manifesteras i hur deras public service förhåller sig till dessa partier, säger Josef Hein. Ett sätt att förstå detta är att stödet för dem vuxit alltmer och att de tonat ner sin utåtriktade retorik, vilket gör det svårt att vidta åtgärder mot dem. 

Studien visar att svårigheten för redaktionerna handlar om huruvida man ska ta ställning till specifika påståenden snarare än att eventuellt exkludera vissa aktörer, och belyser vikten av att försöka förstå dilemman kopplade till demokratiskydd i sina specifika kontexter. Detta, menar författarna, gäller inte bara public service i Sverige och Tyskland, utan också andra plattformar i det offentliga rummet. 

Läs publikation här

Relaterat material