Sakli(g)t på Rikstolvan: Årets fackboksförfattare samlas på ny sakprosafestival – här är programmet!

Åsa Wikforss, Nicolas Lunabba, Saga Cavallin, Johan Hilton, Lyra Ekström Lindbäck, Gudrun Schyman, Lasse Berg och Elena Kostiutjenko är bara några av de 50 författare som framträder när Sveriges första sakprosafestival – Sakli(g)t – arrangeras på Österlen första helgen i augusti.

– Den litterära sakprosans roll som kunskapsförmedlande kitt mellan vetenskap och allmänhet är central i en demokrati och därför behöver Sverige en arena där denna genre helt står i fokus, säger festivalens grundare Staffan Julén, verksamhetsledare på Rikstolvan och kommunikationschef på Institutet för framtidsstudier.

En smygstartande pilotversion av festivalen arrangerades förra året men nu har Institutet för framtidsstudier (IFFS), Linneuniversitetet, Stiftelsen Natur & Kultur, Svenska Akademien, Kulturrådet, Simrishamns kommun och Region Skåne gått in med pengar som gjort en permanent etablering möjlig.

– I Norge har sakprosafestivaler funnits länge, men inte i Sverige. Den allt hetare debatten om verklighetsbaserad litteratur visar att den både behöver teoretisk fördjupning och publikt uppmärksammande. Därför är det roligt att vi nu i Sverige lyckas etablera en helt ny plats för ett sådant samtal, säger Anna Jungstrand, Sveriges första professor i sakprosa och en av festivalens medarrangörer.

Festivalen går av stapeln 2-4 augusti på mötesplatsen för samtidskultur Rikstolvan, i hjärtat av Österlen, i samarbete med Institutet för framtidsstudier och Linnéuniversitetet. Programmet domineras av frågor som präglat årets skörd av litterär sakprosa utgiven på svenska och relevant medie- och litteraturforskning: Gaza, mediedrev, Putin, trollfabriker, Sápmi, bildfejk, klimatkonflikter, vittnesmål, självmord, psykedelika, verklighetsmyter, auktoritära arbetsmarknader och nygamla drömmar om Norrland som energiräddande framtidsland – bland mycket annat.

– I den narrativa fackbokens form kan man undersöka problem som varken ljud, bild eller traditionell journalistik klarar av, säger Magnus Linton, författare och programansvarig redaktör på Institutet för framtidsstudier. Genren är i den meningen unik. Jag tror det finns ett stort behov i hela branschen – författare, förlag, forskare, läsare, kultursidor – att mot bakgrund av den tekniska och politiska utvecklingen problematisera genrens grundbegrepp: sanning, fakta, verklighet, narrativ, bevis, vittnesmål, etc.

Läs hela programmet här.

Kontakter programgrupp:
Staffan Julén, festivalens grundare och kommunikationschef på Institutet för framtidsstudier, [email protected], 073 509 92 15.

Anna Jungstrand, professor sakprosa Linnéuniversitetet, [email protected], 070 480 25 67.

Magnus Linton, författare och redaktör Institutet för framtidsstudier, [email protected], 070 734 73 66.

Relaterat material