Ska vi oroa oss för låga födelsetal?

Är sjunkande födelsetal ett av de största hoten mot mänskligheten? Bland andra Elon Musk och Donald Trumps vicepresidentkandidat JD Vance verkar tycka det. Men Karim Jebari håller inte med. I Epstein i P1 förklarar han varför vi inte behöver oroa oss så mycket.

Förra året var födelsetalet per kvinna det lägsta som någonsin uppmätts i Sverige: 1,45. För att hålla befolkningsmängden stabil behövs cirka 2,1 barn per kvinna. I det långa loppet kommer nuvarande födelsetal att resultera i befolkningsmängd: noll. Och vägen dit kommer att vara kantad av samhällsproblem och svårigheter att försörja en allt äldre befolkning.

Men även om detta är en global trend, finns ingen större anledning till alarmism, menar Karim Jebari.

- Ta Japan och Sydkorea som har haft väldigt låga födelsetal under väldigt lång tid. Deras tillväxt är förvisso något lägre än vad den hade varit med högre födelsetal, men det är ändå väldigt högfungerande länder. Det pågår inte någon kollaps, säger Karim Jebari.

Flera faktorer kan kompensera för låga födelsetal.

- Samtidigt som vi har sett lägre barnafödande så har hälsan hos den äldre befolkningen blivit bättre och människor arbetar längre. Vi har höjt pensionsåldern. Detta påverkar vilka konsekvenser det blir av lågt barnafödande, säger Karim Jebari i Epstein i P1.

Även ökad tillgång till assisterad befruktning där föräldrar kan välja könet på barnet kan kompensera för minskade generella födelsetal. Med fler kvinnor i befolkningen kan nämligen födelsetalet vara lägre än 2,1 barn per kvinna utan att befolkningen minskar.

- Det finns en trend att fler vill ha döttrar. Med metoder för att välja kön kan det på sikt leda till fler kvinnor i befolkningen och fler kvinnor tenderar att leda till större befolkningstillväxt, säger Karim Jebari.

En faktor som också brukar lyftas fram i dessa sammanhang är invandring.

- Men det är bara en lösning på kort sikt, eftersom fertiliteten hos de som invadrar ganska snabbt anpassas till den hos övriga befolkningen. Om invandingen dessutom sker från länder som också har låga födelsetal löses bara problemet på något annat lands bekostnad, säger Karim Jebari.

Relaterat material