Sverige mot organiserad brottslighet - nytt initiativ lanserat i riksdagen

 

Idag, den 17 september, lanserades ett nytt partnerskap för mobilisering av aktörer och kunskap i kampen mot organiserad brottslighet i riksdagshuset: SMOB - Sverige mot organiserad brottslighet. Projektledare för initiativet är Amir Rostami, professor i kriminologi, som bidragit med mycket av den kunskap som initiativet bygger på, och som varit särskilt viktig för realiserandet av initiativet.

Fokus för SMOB är att komma åt den kriminella ekonomin. Detta kommer att göras med hjälp av samverkan mellan olika samhällsaktörer, kompetensutveckling för yrkesverksamma inom både offentlig och privat sektor, stärkt analytisk kapacitet för att kunna hantera och analysera stora datamängder, samt inrättandet av ett innovationslabb för att hitta lösningar på sårbarheter som kräver insatser från flera aktörer i olika delar av samhället.

De aktörer som ingår i initiativet är utöver en rad relevanta myndigheter även LO, TCO, Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv och Södertörns högskola.

– SMOB är ett partnerskap för mobilisering av aktörer och kunskap i kampen mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett excellensnav som integrerar tidigare saknade beståndsdelar i arbetet mot organiserad och ekonomisk brottslighet. Till exempel etableras ett samverkansforum där näringslivs- och arbetstagarorganisationer samarbetar med utvalda myndigheter som ingår i det nationella operativa rådet mot organiserad brottslighet. Dessutom ska SMOB stärka kopplingen mellan forskning och praktik genom både utbildningsinitiativ och innovationsutveckling, berättar Amir Rostami i pressmeddelandet om lanseringen.

Tanken är att forskning och praktik ska integreras på så sätt att utveckling och spridning av nya evidensbaserade metoder och verktyg kan göra arbetet mot organiserad brottslighet effektivare. Initiativet finansieras med hjälp av stöd från ESF (Europeiska Socialfonden) och de myndigheter och organisationer som ingår i partnerskapet.

Amir Rostami har under flera år drivit forskningsprojekt med syfte att kartlägga den organiserade brottsligheten, och var utredare för 2021 års bidragsbrottsutredningen som överlämnades till regeringen hösten 2023. Han driver idag forskarkonsortiet 4C på Institutet för framtidsstudier tillsammans med biträdande projektledare Amber Beckley och Hernan Mondani.   

Seminariet arrangerades av Stockholms handelskammare i samarbete med Moderaterna och Socialdemokraterna. Det spelades in och finns kort tid att ses på Svt Forum.

Amir Rostami i riksdagen

Till Svt forum, se inspelning från 17 september >