Unik studie av en grupp icke-valda med stort inflytande över den politiska dagordningen
Vad betyder det att allt fler som har inflytande över den politiska dagordningen är anställda och inte förtroendevalda? Vad kan det innebära för framtidens demokrati? Det är frågor som undersöks inom projektet ”De policyprofessionella i välfärdsstaten”. Vi har pratat med Björn Werner som är forskningsassistent i projektet som leds av Stefan Svallfors och även omfattar forskarna Bo Rothstein och Christina Garsten.
Vilka är de policyprofessionella?
– De är personer anställda för att bedriva politik utan att vara förtroendevalda. De finns i regeringskansliet, i partierna på nationell och regional nivå, i tankesmedjor, i fackförbund, på PR-byråer och i intresseorganisationer. 2012 var de runt 2000 personer och de flesta är koncentrerade till Stockholm och arbetar med politik på riksnivå. Det rör sig om olika tjänster med varierande arbetsuppgifter och ansvar, från utredare med tydlig forskaridentitet till politiska sekreterare, pressekreterare, presschefer och liknande.
Hur studerar ni dem?
– För att få en djupare förståelse av gruppen samlade vi under våren 2012 in information från statskalendern, enkäter, cv:n uppladdade på Linkedin-konton och pressmeddelanden på internet. På så sätt har vi kunnat skaffa en omfattande mängd information om gruppens tidigare arbetserfarenhet och utbildning. Under hösten 2012 och våren 2013 gjorde vi 70 djupintervjuer med personer ur gruppen, och 30 intervjuer med personer som har olika perspektiv på gruppen i egenskap av politiker, tjänstemän eller tidigare arbete som policyprofessionell.
Har det varit svårt att få de här lite hemliga personerna att ställa upp på intervju?
– Generellt har de varit väldigt tillmötesgående! Vi kunde snabbt boka in intervjuerna trots att de var tidskrävande och grävde djupt i deras bakgrund, arbetsuppgifter och attityder. Kanske är det för att det sällan är någon som är intresserade av deras kulissarbete utan bara av de frontfigurer de arbetar för.
Vet man någonting om den här gruppen sedan tidigare?
– Nej, det här forskningsprojektet är unikt, även ur ett internationellt perspektiv. Det finns forskning inom varje enskild underkategori, men ingen som studerar gruppen i sin helhet. Organisationsperspektivet är också dominerande, fokus på de faktiska anställda är ovanlig, med undantag för forskning på politiskt anställda.
Vad händer härnäst i projektet?
– Vi befinner oss i slutfasen nu och planerar att kunna presentera en del av resultaten på ett publikt seminarium i höst. Vi håller också på att samla resultaten i en bok som vi hoppas ska komma ut 2015 och som är tänkt att vända sig även till folk utanför forskarvärlden som är intresserade av den här gruppen människor.
Har projektet gett smak för mer forskning på området?
– Absolut! Flera projekt finns redan på tankestadium, bland annat en uppföljningsstudie och en jämförande studie av Sverige och Danmark.