Vad tycker filosofer?

En opinionsundersökning bland filosofer i Kanada, USA, Europa och Australien har tagit reda på vad skolade inom filosofi egentligen tycker i en rad grundläggande frågor. Som: Vad är meningen med livet? Gustaf Arrhenius var med i undersökningen och intervjuas i tidskriften Forskning och Framsteg

Några av insikterna från undersökningen är att två tredjedelar svarar att de inte tror att Gud existerar, att 60 procent anser att kön och ras är sociala konstruktioner samt att tron på att människan har en fri vilja har blivit mer populär sedan den förra opinionsundersökningen 2009. Även något som kallas icke-klassisk logik har blivit mer populär. Det innebär att ett påstående inte bara behöver vara antingen sant eller falskt - som den klassiska logiken menar - utan att ett påstående kan befinna sig på en skala mellan sant och falskt. 

Frågan om meningen med livet splittrade filosoferna. 

- Jag valde subjektiv. Man skapar sin egen mening helt enkelt. Det svaret var rätt självklart för mig, säger Gustaf Arrhenius till Forskning & Framsteg. 

Filosoferna som helhet vad dock oeniga. En tredjedel håller med om den subjektiva meningen - att man själv skapar meningen med sitt liv. En lika stor andel menar att livet har mening oavsett hur man själv tänker. En sjättedel svarade att livet inte har någon mening. 

- En viktig poäng med den nya opinionsundersökningen är att den ger vanligt folk möjlighet att jämföra sig med proffsen. Det öppnar för intressanta diskussioner, säger Gustaf Arrhenius till Forskning & Framsteg

 

  

Relaterat material