Vilka problem löser obegränsad tillgång till energi?

Vilken potential har ny teknologi som AI och fusionsenergi att lösa dagens ekologiska och ekonomiska problem? Kommer människor att bli lyckligare av billig, ren och obegränsad energitillgång? Eller är problemen djupare än så? Karim Jebari, filosofi vid Institutet för framtidsstudier och Alf Hornborg, professor i humanekologi, tar sig an frågorna i en artikel i Göteborgs Posten. 

Genombrotten för fusionsenergi nyligen vid en anläggning i Kalifornien väckte hoppet om i princip obegränsad tillgång till energi. En praktisk användning av fusionsenergi för mänskliga behov ligger fortfarande väldigt långt fram i tiden, men blir det verklighet kan det lösa många av dagens problem. Till exempel skulle det gå att minska resursutvinningen eftersom det skulle gå att återvinna mycket mer än idag.

 Skälet till att vi inte återvinner så mycket i dag är att det kräver enorma mängder energi.

Även problem med dricksvattenbrist skulle kunna lösas, enligt Karim Jebari. 

 I dag krävs det mycket energi för att avsalta havsvattnet med omvänd osmos. Men om vi hade väldigt mycket billig energi skulle det inte vara något problem, säger Karim Jebari till Göteborgs Posten.

Men skulle vi bli lyckligare av mer, näst intill obegränsad tillgång till energi? Det är en politiskt fråga enligt Karim Jebari.  

– Jag är ganska positiv till fusion, men om det kommer att leda till lycka är en politisk fråga. Ett rikt samhälle kan samtidigt vara ojämlikt. I exempelvis Hongkong finns extremt fattiga, samtidigt som de rika har det jättebra. Teknologi möjliggör hög materiell standard, men det är som sagt i slutändan en politisk fråga, säger Karim Jebari. 

– Mängden resurser vi har tillgängligt beror i stor utsträckning på vilka teknologier vi har. Har du en spade, begränsas du av vad du kan gräva upp. Med en grävskopa kan du hitta mer. Dessutom kan vi återvinna mer om vi har tillgång till mer energi. Ny teknologi möjliggör nya politiska val. Om vi vill lämna planeten i gott skick till framtida generationer, utan avancerad teknologi, är det enda vi kan göra att leva med väldigt låg materiell standard. 

Även om investeringarna i forskningen att ta fram fusionsenergi ligger den praktiska användningen flera årtionden Hur lång tid tar det innan fusion blir verklighet? 

– Genombrottet som nu skett är mer teoretiskt – man visar att det går, och möjliggör nya sätt att skapa fusionsplasma i en kontrollerad miljö som vi kan kontrollera. Hur snabbt utvecklingen går beror också på hur mycket pengar som vi vill investera i den här forskningen. Kanske vi har fusion om 30 år om investeringstakten ökar rejält. 

 

Artikeln tar även upp artificiell intelligens och dess påverkan på samhället. Ett områden Karim Jebari utforskar i olika projekt på Institutet för framtidsstudier.

– AI är ju väldigt spännande och häftigt, men det är en del av en generell teknikutveckling som vi haft i 200 år. Teknikutvecklingen har förändrat samhället jättemycket. Det behövs allt färre som arbetar i fabriker. Förr jobbade 90 procent inom jordbruket, idag är de ungefär två procent. AI kommer förhoppningsvis i framtiden att öka effektiviteten och produktiviteten. AI kan skriva tidningsartiklar och köra tåg. Robotar kan effektivisera arbetslivet. Men produktutvecklingen i västvärlden har gått otroligt långsamt de senaste 20 åren. Vi har tyvärr sett en verklig stagnation, jämfört med tidigare då vi hade en snabb digitalisering. Min förhoppning är att det kommer en ny digitaliseringsrevolution. Jag är mer orolig för stagnation än för eventuella risker med AI. Det bästa vore om vi fick en snabb teknikutveckling, som den vi hade på 90-talet, säger Karim Jebari till Göteborgs Posten. 

 

Angående fusionskraft är Alf Hornborg, humanekolog som också intervjuas i artikeln mer tveksam kring teknikens förmåga att lösa våra kriser.

 Tekniken är varken problemet eller lösningen. Det grundläggande problemet är vår avsikt. Såvida vi inte radikalt ändrar vår avsikt på den här planeten, kommer ”obegränsad” energi - på alla tekniska sätt - bara att bidra till vår undergång, säger Alf Hornborg. 

Läs hela artikeln: Framtiden är nu - men effekten av fusion och AI är omtvistad 

Relaterat material