Skrivarskola för forskare IFFS 2024



TISDAG 10/12



09.00 // Magnus Linton hälsar välkommen och presenterar kursen. 

09.15 // Deltagarna presenterar sig med forskningsintressen och en treminutersreflektion om upplevda styrkor och svagheter i det egna skrivandet. Samt förväntningar på de tre dagarna. 

09.30 // Fem fällor (kort dragning Magnus Linton). Att ta klivet från mallat akademiskt artikelskrivande till bredare essäistik handlar mycket om att möblera om idéer om en texts mening. Det finns en rad akademiska konventioner som med fördel kan slipas bort när man vänder sig till en bredare publik. Vilka? Varför fungerar vissa skrivsätt inte när en större publik ska tilltalas? Hur kan man göra i stället? 

10.00 // Bokidéanalys. Medverkande forskares bokidédokument (som alla deltagare på förhand har läst) presenteras och analyseras kort i seminarieform under ledning av Magnus. Vilka fönster mot en större publik har idén? Framträder bokens tanke tydligt? Vilken bild får man av författarens förtjänster och kompetenser? Vad kan bli bättre?

11.30 // Grund, element, symmetri (kort dragning Magnus Linton). Beståndsdelarna i en levande facktext är få och enkla – men vilka? Och hur ser man till att elementen ställs i balans och får rimliga proportioner? Att skriva essäistik går, liksom vetenskaplig artikelproduktion, mycket ut på att behandla andras text i egen text – hur kan ökad förståelse för output påverka skrivprocessens input? 

12.00 // Lunch. Urban Deli Sveavägen (gott om alternativ för fisk, veg och kött). Medverkande betalar själva men meddelar per mejl senast 25/11 till Karita Sirén ([email protected]) om man vill äta med gruppen eller ej. 

13.15 // Textanalys: starter. Inskickade bokupptakter presenteras och analyseras i seminarieform. Vilka processer bör en start sätta igång hos läsaren? Vad är det som gör att du får eller inte får lust att läsa vidare? Ser du några mönster i hur du gillar/ogillar de medverkandes inledningar? Gör inledningarna något med dig? Vad? Vilka textstrukturella fundament läggs i en texts början? Vilka typiska forskarmanér bör undvikas? Om scener används, vilka funkar och vilka funkar inte? Varför?

14.30 // Eftermiddagsfika

14.45 // Textstartsanalys, forts.

16.00 // Så gör jag – Roland Paulsen berättar (föreläsning) Som sociolog och författare till en lång rad hyllade fackböcker, däribland den uppmärksammade Tänk om – en studie i oro som just kommit ut i USA med titeln Why We Worry – a sociological explanation, är Paulsen en av landets mest aktiva forskare i offentligheten. Hur tänker han kring ton, stil, analys, fakta och en boks gestaltning?

16.45 // Slutsatser och insikter. Magnus leder en uppsamlande diskussion om dagens poänger och styr blicken mot torsdagens ämnen: hantera fakta, strukturera bok, finn förlag.

 

ONSDAG  11/12

Ingen schemalagt programtid. Redigering och läsning av texter.


TORSDAG 12/12

09.00 // Textanalys av redigerade starter. Genomgång av resultatet av onsdagens redigeringar. Hur blev det? Vad var lättfixat? Vad var svårare? Hur skulle man kunna tänka annorlunda?

10.30 // Fakta – textens guld (kort dragning Magnus Linton). En grundläggande beståndsdel i varje facktext är nya och tänkvärda faktauppgifter. En medioker text kan räddas med faktauppgifter och en redan bra text kan bli fenomenal med en skärpning av faktahanteringen. Hur kan man tänka kring relevanta och irrelevanta fakta? Hur ser faktahanteringen ut i era texter? Mot vilka fonder måste faktauppgifter stämmas av för att ge texten liv och rörelse? Hur undviker man att döda en text med för mycket fakta?

11.00 // Marknadens möjligheter. En levande fackbok är i första hand inte avsedd för kurslistor eller kollegor utan för en bredare publik villig att betala för läsningen. Vilka önskningar och krav har förläggare, redaktörer och marknadsavdelningar på en säljbar fackboks utformning? Och vilka mönster i svagheter och möjligheter ser en erfaren fackboksförläggare i den flod av idéer, synopsis och manus som når förlagen? Martina Stenström, operativ förlagschef vetenskapsförlaget Fri tanke, ger utgivarens perspektiv. Ta chansen, ställ frågor!

12.00// Lunch. Restaurang TAK. Medverkande betalar själva och meddelar per mejl till Karita Sirén ([email protected]) senast 7/11 om man vill äta med gruppen eller ej.

13.30 // Göra bok (kort dragning Magnus Linton). Att skriva bok är något annat än att skriva en artikel, ett kapitel eller en essä. Det ”långa berättandet” ställer andra krav på struktur, djup, bredd, stil och stimulans. Hur håller man en läsare intresserad över tre hundra sidor? Med vilka redskap bygger man ett bra slut? Hur kan man tänka kring narrativ energi och hur skapas sådan? Varför är det viktigt att skilja på en berättelses historia och en berättelses handling?

14.30 // Sätta titel. Att ha en klockren titel på sin bok klar redan när man börjar skriva är en väldig tillgång. Men hur kommer man fram till en sådan? Och ska den vara lång eller kort? Ha huvudtitel och undertitel? Vara grov, provokativ, snygg eller bara informativ? Och vem bestämmer egentligen över bokens titel – författaren, förlaget, marknadsavdelningen, någon annan? Utifrån deltagarnas förslag på titlar på de egna bokprojekten leder författaren och titelkonsulten Katarina Bjärvall en workshop om den bitvis magiska processen att namnge en bok.

15.30 // Eftermiddagsfika.

15.45 // Idéuppsamling. Mot bakgrund av bokidédokumenten och allt som sagt under dagarna leder Magnus en diskussion om genre, förlag, form och väg framåt. Några av de medverkande har kanske redan förlagskontrakt, men de flesta inte. Hur kan idén pitchas? Till vem? Vilka förlag finns på vilka fält? Har boken internationell potential? Lämpar sig idén som trade book (allmänlitteratur) eller text book (undervisningslitteratur), och vad är skillnaden på litterär och funktionell sakprosa?

16.30 // Avslut och hejdå!