Sakli(g)t – Sveriges första sakprosafestival

 

Sommaren 2024 (2-4 aug) arrangerar Institutet för framtidsstudier, Linnéuniversitetet och konstcentret Rikstolvan en festival för litterär sakprosa – Sakli(g)t – med syfte att stärka den berättande facklitteraturens ställning i offentlighet och akademi. Sådana mötesplatser för dokumentärgenrens producenter och konsumenter finns sedan länge i de nordiska grannländerna, men inte i Sverige. Givet sakprosans centrala roll som kunskapsförmedlande kitt mellan vetenskap och allmänhet behöver Sverige en arena där den berättande fackboken står i fokus för fördjupande diskussioner om de politiskt allt hetare frågorna om fakta, sanning, berättelse, verklighet och hur form och estetik påverkar såväl kunskapen i sig som vilken kunskap som blir gångbar i dagens teknikrörliga medielandskap.

Festivalen planeras i ett tredagarsformat med en första mer ”intern” dag där författare, forskare, förläggare, journalister och intresserad publik möts i samtal om den litterära sakprosans roll i samtid och framtid. Därpå följer två utåtriktade dagar som med ett samhällsorienterat program byggt på aktuell utgivning – och inför en större publik – uppmärksammar svensk och internationell sakprosa av hög klass.Kombinationen av akademisk fördjupning och utåtriktade publiksamtal svarar mot ett växande skandinaviskt behov av en intellektuell skärpning och professionalisering av tänkandet kring ”det dokumentära” och föreställningar om ”autenticitet”.  För varje år väljs ett tema – årets bli ”vittnesmål” ­– och tanken är att festivalen, i likhet med vad som redan finns i Norge och Danmark, ska konsolidera de miljöer i landet som har ett speciellt intresse för litterär sakprosa (förlag, universitet, författarförbund, etc) och att Sakli(g)t ska växa till en återkommande mötesplats för det skrivna dokumentärberättandet som marknad, genre och kunskapsförmedlare.

Kulturcentret Rikstolvan på Österlen blir festivalplats av flera skäl. Sakli(g)t är tänkt som en släktning till andra lyckade litteraturevenemang som etablerats i Sverige på senare år – Bokdagar i Dalsland, Littfest Umeå, Ådalens litteraturfestival, etc – och Österlen är en sedan länge etablerad kulturmiljö i utkanten av Skandinaviens folkrikaste region, inom tvåtimmarsavstånd från publik och universitet i Köpenhamn, Malmö, Lund, Kalmar, Växjö, Jönköping.

Idén är att bygga vidare på den pilotversion av festivalen som arrangerades på Rikstolvan sommaren 2023. Arrangemanget på Österlen ska emellertid bara ses som ett av flera Sakli(g)t-evenemang under ett år. Förutom sommarens litteraturfest är tanken att arrangera ytterligare tre – på sikt fler – event under projektåret, bland annat ett samtal på Bokmässan (26-29/9) om gränserna för form och fakta i dokumentärberättande anspråk och en konferens i Stockholm (november 2024) om den utåtriktade forskarens allt mer trängda situation inom akademin. På detta sätt blir Sakli(g)t ett paraply mer än en festival, under vilket dagarna på Österlen är det återkommande huvudnumret men bara som en del i en större och i tid och plats mer rörlig helhet.

Kontakt programgrupp:
Anna Jungstrand, professor sakprosa Linnéuniversitetet, [email protected].
Magnus Linton, författare och redaktör Institutet för framtidsstudier, [email protected].
Staffan Julén, ansvarig konstnärlig forskning Institutet för framtidsstudier och verksamhetsledare Rikstolvan, [email protected].

.

Rikstolvan i Järrestad, Österlen.