Ekholm, Anders , Caesar, Ina | 2024
En underlagsrapport till Produktivitetskommissionen (Fi 2023:03)
Bakgrunden till denna underlagsrapport är väl känd, det offentliga Sverige presterar utomordentligt dåligt i allmänhet och Staten i synnerhet, i de flesta rangordningar som rör digital mognad. Vi skriver om idéer till hur det blivit så här och en ganska omfattande förslagskatalog.
Orsaken till att Sverige är usel på digitalisering är en mycket intressant fråga att få av kommissionen, men även en mycket stor fråga – och därmed omöjlig att ge ett enkelt svar på.
Vi listar ett antal olika hypoteser som vi stött på, men på det hela kokar det ner till en långsiktigt valhänt förvaltningskultur som emanerar från Regeringskansliet. Även om det naturligtvis är politikerna som är ytterst ansvariga för situationen, så finns det ett antal problem i själva tjänstemannaorganisationen och dess bemanning som måste åtgärdas. [...]
Avgörande systemförändringar:
1. Omvänd OsL: Låt datadelning mellan myndigheter, inklusive kommunala och offentligt finansierade verksamheter vara det normala med förbud uttryckligen i lag eller förordning.
2. Ersätt 200-350 registerlagstiftningar 1 med 1 generell: Om data behövs för att fullgöra uppgiften så får det användas annars måste sekretessen specificeras.
3. Flytta ansvaret för dataregleringen och IMY till Finansdepartementet: Justitiedepartementet har visat sig direkt olämpliga för att ansvara för dataregleringen och IMY ur ett utvecklingsperspektiv.
4. Ändra kompetensmixen i Regeringskansliet: fler tjänstedesigners, dataanalytiker, beteendevetare, logistiker, komplexitets- och nätverksforskare. Fler jurister = mer tjära.
5. Alltid domänspecifik kompetens som ordförande/huvudutredare i bokstavsutredningar och SoU:er, utom möjligtvis parlamentariska utredningar.
6. Alla offentligt finansierade system måste ha öppna API:er.
7. Inför en högsta opolitisk tjänsteman: En Ständig Statssekreterare, med ansvar för såväl departements automatisering och hastighet i beredningen, såväl som följandet av ansvarsområdets leveranser i realtid.
Dessa ovan förslag är nödvändiga men inte tillräckliga, det behövs ett driv mot praktisk förändring och förbättring. 8. HalveringsReformen R50: Halvera alla ledtider – varje år och inför silent agreement 2 inom förvaltningen. Utvecklingen följs av riksrevisionen i realtid.
Organisation:
9. Inför Stiftelser för nationell infrastruktur inom digitalisering: Staten har visat sig totalt oförmögen att modernisera sig. Skapa stiftelser efter internationell förebild som har ansvar för drift, algoritmutveckling, säkerhet, API och andra standarder inom digitalisering. Styrelse utses av myndigheter, näringsliv, intresseorganisationer, patientföreträdare och så vidare.
GovTech:
10. Utveckla ett crowd sourcing baserat co-creation stödjande beslutstödssystem för hela regelgivningsprocessen: Sedan 25 är finns statsbudgetsystemet Hermes för den ekonomiska styrningen och uppföljningen. Nu kan det vara dags att modernisera även regelgivningsprocessen.