Migrant WVS

World Values Survey genomförs var femte år på nationell nivå av fristående forskare i hundratalet länder sedan 1981. En begränsning i mätningarna är att migranter har varit underrepresenterade i de nationella undersökningarna. 2018 genomfördes den första studien i Sverige där man råder bot på detta. Migrant World Values Survey (mWVS) omfattar samma frågor som huvudundersökningen men är kompletterad med frågor som ämnar fånga hur värderingar och sociala normer förändras när man flyttar från en region till en annan. 

6 516 intervjupersoner

6 516 personer ingick i den nationella undersökningen som genomfördes under hösten 2018 och våren 2019 i ett representativt urval om 54 kommuner. Huvudsakligen genomfördes intervjuerna face-to-face med intervjuare som talade de vanligaste migrantspråken, arabiska, dari, somali, tigrinja, turkiska samt engelska och svenska. Den nationella undersökningen genomfördes med stöd från Arbetsmarknadsdepartementet.

Klicka här för en karta där de kommuner som deltar finns utmarkerade

Värderingar som mått på integration

Syftet med mWVS är att undersöka subjektiva indikatorer för integration. Detta görs huvudsakligen med hjälp av ett stort antal frågor som handlar om huruvida man känner sig hemma i Sverige, hur stor samhörighet man känner med Sverige jämfört med ursprungslandet, känslan av stolthet över att vara svensk, hur man anser att det har blivit sedan flytten till Sverige jämfört med förväntningarna, och möjligheten att bestämma över sina liv.

Ta del av några av resultaten från mWVS Sverige här.

I artikeln Migrant Hygge. Feeling at home in a cold climate av Pippa Norris och Bi Puranen presenteras resultat ur mWVS som har att göra med frågor om hur hemma migranterna känner sig i sitt nya land Sverige.

Läs Migrant Hygge. Feeling at home in a cold climate här.

Migranter i kulturkartan

Genom att använda den så kallade kulturkartan och kombinera den med resultaten från mWVS kan man se hur värderingarna bland migranter från olika länder skiljer sig från värderingarna i Sverige, men även hur de skiljer sig från värderingarna som råder i de länder de kommer ifrån. 

Kulturkartan kompletterad med data från mwvs

Klicka här för att se en större version av bilden (jpg)

Här kan du se vilka frågor som ingår i de index som bygger kulturkartan

Med migranternas röst - I, II & III

Regionala studier har genomförts i Värmland, Sörmland, Dalarna samt Skåne. Avsikten har här varit att intervjua i samtliga kommuner så att ett gediget underlag finns för regionala och lokala frågor avseende integration. 

Dessa studier har huvudsakligen finansierats av respektive region eller Länsstyrelse.

En första rapport med resultat från undersökningen mWVS publicerades 2019, Med migranternas röst. Den subjektiva integrationen, finns att ladda ner eller beställa här. 

En andra rapport där fokus ligger på migranter i Värmland publicerades 2021, Med migranternas röst II. Hur blir man värmlänning?

En tredje rapport där fokus ligger på migranter i Sörmland publicerades 2023, Med migranternas röst III. Hur förändras värderingar?

Vi kan också rekommendera rapporten Migranters välbefinnande och befolkningens attityder till migration (pdf) som gavs ut av Delmi under 2024.

The MENA Report on Values and Social Norms

Den nationella undersökningen har utvidgats med regionala undersökningar för samtliga kommuner i Värmland, Sörmland och Dalarna samt ett antal i Skåne. Projektledare för undersökningarna har varit Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey.

Ladda ner rapporten The MENA Report on Values and Social Norms - evidence from World Values Survey

Migrant World Values Survey kunde genomföras tack vare stöd från Regeringskansliet, Arbetsmarknadsdepartementet. Den nationella undersökningen har kompletterats med undersökningar i Skåne och Värmland tack vare ytterligare finansiering från respektive region. Projektledare för undersökningen är Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey